Ostatní

Brhlík - hledaný plakát


portrét

název: Brhlík
Latinské jméno: Sitta europaea
třída: Ptáci
velikost: 12 - 15 cm
závaží: 20 - 25g
věk: 2 - 4 roky
vzhled: šedé zadní peří, žluto-načervenalé břišní peří
pohlavní dimorfismus: Ne
Typ výživa: hlavně hmyzožravci (insektivor)
jídlo: Hmyz, housenky, pavoukovci, semena, ořechy
pomazánka: Evropa, Severní Afrika, Asie
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: Smíšené lesy a parky
přirození nepřátelé: Sparrowhawk, Hawk, Tawny Owl, Weasel
pohlavní dospělost: ve druhém roce života
páření: Březen - květen
páření: 14 - 18 dní
velikost spojky: 4 - 7 vajec
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o brhlíka

  • Brhlík lesní nebo Sitta europea popisuje svůj vlastní druh v ptácích passerine.
  • Pochází z celé Evropy a severní Asie a severní Afriky, s výjimkou Irska a Skotska a některých skandinávských zemí, kde obývá hlavně listnaté a smíšené lesy s duby a buky. Preferuje stanoviště, kde najde mnoho stromů s drsnou kůrou a velkým množstvím starého dřeva.
  • Brhlíka se vyskytuje také ve veřejných parcích, velkých a přírodních zahradách, uliček a v oblastech s živými ploty a koťaty.
  • Brhlík vděčí za své jméno své schopnosti chytře přilepit své hnízdní dutiny na hliněné koule a vytvořit menší prostor.
  • Brhlík je o velikosti titmouse a dosahuje maximální délky patnáct centimetrů.
  • Stávkující je jeho kompaktní postava s dlouhým a špičatým zobákem a velkou hlavou.
  • Jasným identifikačním znakem je také jeho šedá na zádech a na břicho načervenalé béžové peří s černými pruhy přes oči a bílou lícní skvrnou.
  • Brhlík živí hmyz a pavoukovce, housenky, semena a ořechy. Se špičatým zobákem může snadno otevřít skořápky tím, že na ně udeří jako datel s rychlými a silnými pohyby hlavy.
  • Populace brhlíků zůstává stabilní ve všech zemích, v nichž je distribuována. Pouze v Německu se odhaduje, že žije půl až jeden a půl milionu chovných párů a tyto počty se mohou značně lišit v závislosti na zásobě potravy v zimě.
  • Brhlíka hnízdí v chovných jeskyních, které jsou umístěny vysoko ve kmenech stromů. V případě potřeby také přilepí vchod do jílových koulí, dokud není tak malý, aby k ní nemohli získat přístup žádní dravci.
  • Pod kmenem stromu se brhlík obratně pohybuje vpřed a může také stoupat vzhůru nohama.
  • Brhlíka se vydává na podzim hledáním vhodné chovné jeskyně a začíná dlouho před všemi ostatními druhy ptáků s budovou hnízda.
  • V polovině dubna položí samice až sedm nebo devět vajec, z nichž se kuřata líhnou asi po dvou týdnech. Rodiče jim dodávají jídlo po dobu asi 24 dnů.
  • Délka života brhlíka je asi tři roky.