Volitelný

Kiwi - hledaný plakát


portrét

název: Kiwi
Další jména: Schnepfen kytice
Latinské jméno: Apteryx
třída: Ptáci
velikost: 30 - 45 cm
závaží: 1 - 3 kg
věk: 10 - 20 let
vzhled: hnědá, hustá peří
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Omnivore (omnivor)
jídlo: Ovoce, hmyz, červi
pomazánka: Nový Zéland
původní původ: Nový Zéland
Spánek-probouzení rytmus: noční
habitat: vlhké podnebí, úrodná humusová půda, pokud možno hustá vegetace
přirození nepřátelé: Pes, kočka, kuna
pohlavní dospělost: s druhým rokem života
páření: Srpen - říjen
páření: 30 dní
velikost spojky: 1 - 2 vejce
společenské chování: Rodinné sdružení
Od zániku: Ano
> Další profily zvířat najdete v encyklopedii.

Zajímavá fakta o kiwi

  • Kiwi nebo Apteryx popisují pětidruhový rod malých nelétavých ptáků nadřádu běžci, kteří pocházejí z Nového Zélandu. Vyskytují se na všech třech hlavních ostrovech, tedy jak na Stewart Islandu, tak i na Severním a Jižním ostrově a na mnoha menších ostrovech Nového Zélandu.
  • Původně byli kiwi obydleni pouze hustými lesy, ale dokonale se přizpůsobili člověkem vytvořené krajině své vlasti. Dnes se vyskytují také v kultivovaných jehličnatých lesích i v otevřené krajině. Kromě vlhkých a humusově bohatých půdních podmínek nekladou na své stanoviště vysoké nároky. Dokonce zabírají nadmořské výšky až 1200 metrů.
  • V rámci běžců jsou kiwi nejmenšími představiteli.
  • K dnešnímu dni není zcela zřejmé, zda se kiwi v průběhu vývoje vyvinuly na nelétavé ptáky, nebo dokonce jejich předci měli zakrnělá křídla.
  • Nejen svou velikostí, ale také svou biologií, kiwi jasně vynikají od ostatních druhů ptáků nadřádu běžci.
  • Se svou relativně nízkou tělesnou teplotou pouze 38 ° C a jejich chlupatými vlasy, koženou a hustou kůží a zvláštností budování jeskyní místo hnízd mají mnoho funkcí, které jsou jinak známy pouze savcům.
  • Tmavě hnědé peří kiwi je chlupatá textura, připomínající srst savců.
  • Dokonce i zvuky kiwi znějí spíše jako chrochtání prasat nebo jiných savců než ptačí zvuky.
  • Na rozdíl od všech ostatních druhů ptáků tvoří kostra kiwi velmi těžké kosti.
  • Podobně jako netopýři mají kiwi malé špičaté drápy na okraji svých pahýlů, které jsou nejvýše pět centimetrů dlouhé.
  • Křídla jsou zakrsena tak daleko, že již neplní žádné funkce.
  • Nedostatek ocasu má za následek charakteristický oválný tvar kiwi.
  • S maximální délkou těla 45 centimetrů přináší kiwi v závislosti na druhu váhu až 3 kilogramy na stupnici.
  • Pozoruhodný je jejich až dvacet centimetrů dlouhý a dolů zakřivený zobák, se kterým Kiwis hrabat v zemi na jídlo.
  • Živí se jako noční všemocní červi, stonožky a různý hmyz a také ovoce.
  • Kiwi jsou velmi lokalizovaní a pohybují se v pevné oblasti označené hnojem, kde také vytvářejí své jeskynní struktury.
  • Pohybují se vpřed na zemi s poskakujícími, mírně nemotornými kroky.
  • Kiwis se spojí a vytvoří striktně monogamní páry. Páření probíhá od srpna do října. Během této doby kiwi ukazují výrazné námluvní rituály s skoky, hravými lovy a hovory.
  • Relativně velká vejce kiwi se líhnou v závislosti na druhu obou partnerů nebo pouze na samci.
  • Kuřata se líhnou po hnízdním období až tří měsíců a hnízdo opustí po několika dnech.
  • Mnoho kiwi je zajato dravci, jako jsou kočky, psi, marťané nebo lasičky.
  • Délka života kiwi je maximálně dvacet let.