Informace

Lapwing - hledaný plakát


portrét

název: Lapwing
Latinské jméno: Vanellus vanellus
třída: Ptáci
velikost: do 30 cm
závaží: 200 - 350 g
věk: 10 - 20 let
vzhled: bílé peří, černá oblast hlavy a krku
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Insectivore (insectivore)
jídlo: Hmyz
pomazánka: Evropa, Asie, severní Afrika
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: aktivní den a noc
habitat: preferuje mokré louky
přirození nepřátelé: Fox, kuna
pohlavní dospělost: s druhým rokem života
páření: Duben - červen
páření: 21 - 28 dní
velikost spojky: 3 - 4 vejce
společenské chování: formování kolonií
Od zániku: Ano
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o čejka

  • Lapwing nebo Vanellus vanellus popisuje svůj vlastní rod v plovers a je domácí téměř v celé Evropě.
  • Při délce těla asi třicet centimetrů je lapování přibližně jako holub. Peří je na břiše bílé, černé na zádech s kovovým zeleným leskem. Na spodní straně nahnědlý ocas je krátký, špičky křídel jsou zaoblené.
  • Jeho nejvýraznějším rysem je jeho tmavě zbarvená tvář se zužujícím se dlouhým oblakem na zadní straně hlavy.
  • Lapiny jsou ve vzduchu detekovány hlavně charakteristickým, pomalu kolísajícím letem.
  • Původně byl lapwing primárně nalezen v mokřadech, jako jsou bažiny, bažiny nebo travnaté pastviny. Odvodněním mnoha oblastí se tento druh bahňáků začal postupně rozvíjet v orné a kultivované krajině, kde má mráček díky hustým polím a úkrytům ideální podmínky pro hnízdění.
  • Čejkavec v Evropě je však jedním z vysoce ohrožených druhů ptáků, jejichž počet neustále klesá. Je to způsobeno hlavně používáním pesticidů, což znamená, že pro chov mláďat je k dispozici příliš málo hmyzu.
  • Jak se stěhovavé ptáky převalují v Turecku, ve velkých částech severní Afriky a na Pyrenejském poloostrově. Jejich letní kajuty opouštějí mnoho ptáků již na začátku léta.
  • Živí se hlavně hmyzem žijícím v zemi a jejich larvami a žížaly. Jejich kořist přitahuje lapiny s klepajícími zvuky, které produkují svými zobáky ze země. Rovněž je méně pravděpodobné, že jako zdroj potravy použijí zeleninová jídla, jako jsou zrna a semena.
  • Mláďata jsou pohlavně dospělá ve věku jednoho roku, ale mnoho ptáků se rozmnožuje pouze od druhé sezóny. Pro období rozmnožování existují páry, které spolu žijí v sezónních výškách. Mola se v únoru vracejí ze svých zimních čtvrtí zpět do střední a severní Evropy.
  • Samec sám je zodpovědný za stavbu hnízda vytvořením dutiny na zemi v otevřené rovině bez silného růstu keřů nebo stromů. V březnu se samice vylíhnou mezi třemi a čtyřmi olivovými vejci, která jsou pokryta černými skvrnami a tak dokonale maskována. Chovatelské období je maximálně 28 dní.
  • Bezprostředně po vylíhnutí opouštějí kuřata ze země hnízdo, ale v prvních několika týdnech života jsou v bezprostřední blízkosti rodičů, kteří jim krmí jídlo. Zatímco ženy jsou zodpovědné za krmení, samec hlídá.
  • Když rodiče uslyší varovné volání, kuřata se zploštila na podlahu a nechala je dokonale maskovaná. Pouze tehdy, když je vše zcela jasné, znovu se hýbejte.
  • Mladé lapiny jsou letově způsobilé ve věku asi čtyřiceti dnů.
  • Nejstarší exempláře v přírodě, jejichž život byl vědecky zdokumentován, dosáhly věku 20 let.