Obecný

Kapucínská opice - hledaný plakát


portrét

název: Kapucínská opice
Latinské jméno: Cebinae
třída: Savci
velikost: do 60 cm
závaží: 2 - 4,5 kg
věk: 15 - 25 let
vzhled: v závislosti na druhu
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Omnivore (omnivor)
jídlo: Hmyz, drobní obratlovci, ovoce, ptačí vejce
pomazánka: Střední Amerika, Jižní Amerika
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: Deštný prales
přirození nepřátelé: Draví ptáci, velké kočky
pohlavní dospělost: o věku pěti let
páření: po celý rok
období těhotenství: 150 - 180 dní
velikost vrhu: 1 mládě
společenské chování: Sbalte zvíře
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o kapucínských opicích

  • Kapucínské opice nebo Cebinae popisují dvacet druhů rodu primátů.
  • V závislosti na jejich vzhledu jsou tyto opice Nového světa rozděleny do dvou hlavních skupin. Kapucíni s kapucí mají robustnější a větší postavu a hustší kabát než nesezdaní kapucínští opice. Kromě toho, huňatý druh, jak název napovídá, má charakteristické tmavé vlasy zvláštního tvaru připomínající čepice mnichů kapucínů.
  • V závislosti na druhu se srst objevuje v různých odstínech hnědé nebo černé, často s tmavými znaky na končetinách, ramenou a hrudi.
  • Jako blízcí příbuzní opic veverky vypadají kapucíni v jejich vzhledu velmi podobně jako opice.
  • Kapucínské opice pocházejí z velké části Střední a Jižní Ameriky, kde obývají hustě zalesněné oblasti. Jeho distribuční oblast sahá od Amazonie a od Hondurasu po Brazílii a severní části Argentiny. Nacházejí se v deštných pralesích nižších nadmořských výšek i v zalesněných zónách And v nadmořské výšce 1600 metrů.
  • Aby se mohli bezpečně pohybovat ve svém stanovišti vysoko ve stromech deštných pralesů, mají kapucíni opice dlouhý ocas, který má maximální délku 60 centimetrů zhruba stejnou délku jako jejich tělo a je užitečným podpůrným a uchopovacím nástrojem. Tyto opice je často nosí uvnitř.
  • Jako všežravci se kapucínské opice živí ovocem, pupeny, hmyzem, pavoukovci, malými obratlovci a ptačí vejce.
  • Kapucínské opice také rádi udržují blízko k lidským sídlům na okraji lesů, kde dělají naprosto kořistné nájezdy v domech. Nejprve jsou posláni adolescenti, na které pak přijdou samci a později samice se svými mladými.
  • Po období březosti nejvýše 180 dní porodí samice jedno mladé zvíře, jehož chov se obvykle provádí samostatně, někdy s podporou jiných samic ze skupiny.
  • Oblast, kde vojáci hledají jídlo, je označena močí. Opice to nejprve položily na dlaně a chodidla chodidel, než je rozdělily do větví v průběhu svých nájezdů. Tímto způsobem se v houští stromů a na zemi vytvářejí kilometrové a rozvětvené vůně.
  • Kapucínské opice jsou známé nejen svým výrazným sociálním chováním a sebeobětováním vzájemné péče, ale také tím, že jsou obzvláště kvalifikované v používání nástrojů.
  • V divočině mají kapucínové opice v závislosti na druhu střední délku života až 25 let, ale v péči o člověka mohou být dvakrát starší.
  • Mnoho kapucínských opic je chováno jako domácí zvířata nebo v lékařských laboratořích za částečně nevhodných podmínek. Vzhledem k jejich vysoké inteligenci a přizpůsobivosti jsou některé exempláře ve Spojených státech také trénovány, aby doprovázely postižené osoby.