Volitelný

Jelení brouk - Chtěl plakát


portrét

název: Jelení brouk
Další jména: Hornschröter, Feuerschröter
Latinské jméno: Lucanus cervus
třída: Hmyz
velikost: samčí brouci do 8 cm, samice brouci do 4 cm
závaží: ?
věk: maximálně dva měsíce
vzhled: černá a červená nádrž
pohlavní dimorfismus: Ano
jídlo: sladké ovocné šťávy
pomazánka: Evropa
původní původ: Střední Evropa
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: Les
přirození nepřátelé: Ptáci
pohlavní dospělost: okamžitě jako brouk
páření: Červen - srpen
Počet možných potomků: 1 - 15 vajec
Od zániku: Ano
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o jeleního brouka

  • Roháč brouk nebo Lucanus cervus je největším druhem brouka v Evropě v rámci tzv. Schröteru a po mnoho desetiletí je chráněn v mnoha zemích, včetně Německa a Rakouska.
  • Název jelen brouk dostal své jméno díky nápadným protáhlým ústím mužů, které svým tvarem připomínají parohy jelena. Jakkoli nebezpeční mohou, těžko mohou způsobit zranění. Nepoužívají se ani k příjmu potravy. Slouží výhradně k vystoupení k vytlačení mužských soupeřů.
  • Samice nemají tyto kleště a mají délku těla maximálně čtyři centimetry, což je téměř poloviční velikost než u mužů. Společné pro obě pohlaví jsou červenohnědé tmavě hnědé křídlové potahy, černá hlava a pronotum, stejně jako řapíkatá fulcrum na horním konci.
  • Stag brouci jsou domácí ve střední a jižní Evropě, jakož i části Malé Asie a Asie, kde obývají převážně dubové lesy a parky.
  • Stag brouci žijí jen několik týdnů od června do srpna. Během této doby jdou hledat jídlo létáním s hlasitým bzučivým zvukem vzduchem, který se zdá být velmi těžce spojen s jejich těžkým tělem.
  • Jako zdroj potravy jelení brouci slouží sladké šťávě, která se vynoří ze stromových ran. Protože na povrchu těchto stromových ran jsou mikroorganismy, které fermentují Eichenzucker na alkohol, jelení brouci jsou někdy opilí olíznutím šťávy a po příjmu potravy padají na zem.
  • Lákají ho krmítka, muži a ženy, kteří se zde scházejí.
  • Během páření je pozorováno tvrdé bojování mezi soupeřícími muži, ve kterých se oba snaží vytlačit soupeře ven z úst a odhodit kůru nebo větvičku. Takový boj však nikdy nekončí vážným zraněním nebo smrtí poraženého.
  • Samice se po páření hluboko zaklíná do země a snáší vejce do shnilého dřeva nebo uhynulých kořenů stromů, které později slouží jako potrava až do deseti centimetrů. Pokládání vajec může trvat až dva týdny.
  • Larvy transformují odumřelé dřevo v průběhu metabolických procesů v bahně s extrémně živinami, ale zase mohou stěží absorbovat živiny prostřednictvím stravy, proto se jejich vývoj odehrává jen velmi pomalu.
  • Může trvat tři až sedm let, než se z larvy stane dospělý brouk.
  • V posledních letech se populace jelenů postupně zvyšují. Vědci mají podezření, že to souvisí se změnou klimatu.