Ostatní

The Cockatoo - Wanted Poster


portrét

název: Kakadu
Latinské jméno: Cacatuidae
třída: Ptáci
velikost: 25 - 50 cm
závaží: cca 900 g (zcela dospělý)
věk: až 60 let
vzhled: vícebarevné (bílá, růžová, černá)
pohlavní dimorfismus: v závislosti na druhu
Typ výživa: Ovocný jedlík (frugivor) / jedlík semen (granivor)
jídlo: Ořechy, ovoce
pomazánka: Austrálie, Nový Zéland, Filipíny, Indonésie
původní původ: pravděpodobně Indonésie
Spánek-probouzení rytmus: soumrak aktivní
habitat: Deštný prales, step, polopoušť
přirození nepřátelé: Draví ptáci
pohlavní dospělost: o věku čtyř let
páření: ?
páření: 20 - 30 dní
velikost spojky: 1 - 4 vejce
společenské chování: Roj zvířete
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o kakadu

  • Cockatoos nebo Cakatoeinae popisují rod v rodině papoušků, které pocházejí pouze z Austrálie, Nového Zélandu, Tasmánie, Nové Guiney, Filipín a východní části Indonésie.
  • Dohromady existuje asi dvacet druhů kakadu, ale vědci stále nesouhlasí s přiřazením mnohem menších šelem do této rodiny.
  • Na její hlavě, která je pro papoušky poměrně výrazná, leží štíhlá péřová kapota, která se při vzrušení narovná do ventilátoru. Tato kapuce je také přítomna v kohoutcích, což má za následek jejich přiřazení ke kakadu.
  • Kakaa jsou téměř výhradně býložravci, kteří se živí hlavně ořechy, eukalyptovými semeny a plody, ale také hlízami, cibulí a kořeny. U některých druhů slouží larvy hmyzu žijící ve stromech jako další zdroj bílkovin.
  • Extrémně společenští ptáci se spojují do skupin nebo párů a žijí především ve stromech deštných pralesů, polopouští a suchých savan své vlasti. Některé druhy dávají přednost pastvinám s řídce zalesněnými oblastmi nebo horami několik tisíc metrů nad mořem, jiné se vyskytují také ve velkých městech, jako je Melbourne nebo Sydney.
  • Díky svým silným hlasům produkují kakata širokou škálu zvuků, jako jsou výkřiky, píšťalky nebo podvodníci.
  • Jak přísně monogamní, páry obvykle zůstávají spolu po celý život. Samci a samice se starají o několik měsíců odchovu mláďat, které se vylíhnou v jeskyních stromů a vyrostou.
  • Pro rozbití tvrdého jídla je zakřivený a extrémně silný zobák ve tvaru háčku, jehož spodní část má příčné zářezy, které umožňují zadržování semen a ořechů. S průměrnou délkou asi deset centimetrů je zobák Arakakadus největší ze všech druhů papoušek.
  • Kakadu dosáhnou tělesné délky třicet až osmdesát centimetrů, přičemž arakakadu je největším členem svého rodu. Samci jsou obvykle o něco větší než samice, ale ve vzhledu se od nich stěží liší.
  • V závislosti na druhu mají kakadu bílou, jemně růžovou, černou nebo šedou peří s často jasnými barevnými skvrnami žluté, červené nebo růžové na křídlech, na hlavě nebo na tvářích. Jejich barva je však ve srovnání s papoušky poněkud nevýrazná.
  • Některé druhy kakadu jsou považovány za ohrožené druhy kvůli ničení jejich stanovišť lidmi. Počty populací jsou způsobeny především kácením stromů, což zbavuje kakadu jejich možnosti hnízdění v kmenech.
  • Velká kakadu, stejně jako některé druhy papoušek, mají velmi vysokou délku života a mohou v zajetí žít déle než sto let. Jako domácí mazlíčci jsou tito ptáci velmi krotcí a milující. Jsou však schopni napodobit pouze lidské zvuky a zvuky jako papoušci ve volné přírodě.