V detailu

Jelen - hledaný plakát


portrét

název: Jeleni
Latinské jméno: Cervinae
třída: Savci
velikost: 1 - 3m
závaží: do 800 kg
věk: 6 - 14 let
vzhled: v závislosti na druhu
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Herbivore (býložravec)
jídlo: Listy, trávy, ovocné stromy
pomazánka: Asie, Severní Amerika, Evropa
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: nespecifické
přirození nepřátelé: Wolfe
pohlavní dospělost: o věku dvou let
páření: ?
těhotenství: 8 - 9 měsíců
velikost vrhu: 1 mládě
společenské chování: Stádo zvíře
Od zániku: Ano
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o jeleni

  • Jelen patří do dvojice kopyt a popisuje rodinu savců přežvýkavců, která zahrnuje asi 45 druhů.
  • Jsou převážně distribuovány v Evropě, Asii a Americe, některé druhy se vyskytují také v západoafrických zemích severně od Sahary. Prostřednictvím naturalizace žijí jeleni dnes v Austrálii a na Novém Zélandu, na Nové Guineji a v Karibiku.
  • Jelen obývají různá stanoviště, od mírných a tundrových lesů po pastviny a pouště.
  • V závislosti na druhu může jelen dosáhnout délky těla až tři metry a hmotnosti až osm set kilogramů.
  • S délkou těla ne více než osmdesát centimetrů a maximální hmotností třináct kilogramů je pudu, který je původem z Jižní Ameriky, považován za nejmenší jelen.
  • Mezi nejznámější evropské druhy patří jelen, daněk, losů a jelenů.
  • Jediným domestikovaným druhem je sob, který pochází z arktických, severoamerických a severoevropských regionů.
  • Všichni jeleni jsou býložravci, kteří se živí především trávou, kůrou stromů, měkkým listím a větvemi. Druhy domácí v Evropě a Americe také jedí sezónní plodiny, žaludy, kaštany a bukety.
  • V této rodině jsou druhy, které žijí jako samotáři, a zvířata, která spojují skupinové asociace různých velikostí.
  • Mnoho jelenů žije v rodinách harémů, kterým dominuje jeden samec. Toto brání jeho území proti soupeřům v tvrdých bitvách a kamarádech s několika ženami. Mimo období páření žije mnoho jelenů v oddělených sexuálních balíčcích.
  • Těhotná žena dočasně opouští skupinu několik týdnů před koncem těhotenství a hledá skryté místo pro nadcházející narození.
  • Samice obvykle rodí mládě, které matka ukládá prvních pár týdnů na chráněné místo v houští a je ošetřována výhradně. Aby ji ochránili před dravci, matka ji lízá již bezprostředně po narození. Po této první fázi v houští se matka matky vrací zpět do stáda a živí se již částečně jemnými rostlinnými výhonky.
  • Většina samců mladistvých se vyvine krátce po narození, kostnaté hrboly na hlavě, které představují rostlinu budoucích parohů. Toto je tvarováno odlišně v závislosti na typu a velikosti. Každý rok klesá po období páření a v další sezóně roste. Jak zvíře stárne, také jeho parohy.
  • Vypuštěné parohové tyčinky mnoha druhů jelenů slouží hlodavcům jako zdroj potravy.
  • Samice jelen s výjimkou sobů nenosí parohy. Pouze voda mužského obratu zcela chybí.
  • Čerstvé parohy jsou pokryty chlupatou kůží, tzv. Baste. V letním slunci visí bastal v parterech z parohů a tře se jelenem samcem na stromech a spotřebovává se.