Obecný

Císařský tučňák - hledaný plakát


portrét

název: Císař Penguin
Další jména: /
Latinské jméno: Aptenodytes forsteri
třída: Ptáci
velikost: 1 - 1,3 m
závaží: 20 - 35 kg
věk: až 20 let
vzhled: bílo-žluté opeření břicha, černá hlava, opeření šedo-modré
pohlavní dimorfismus: Ne
Typ výživa: převážně rybí jedlík (piscivor)
jídlo: Ryby, chobotnice, krill
pomazánka: Antarktida
původní původ: Antarktida
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: Pobřežní oblasti
přirození nepřátelé: Orca
pohlavní dospělost: mezi třemi a pěti lety
páření: Duben - květen
páření: asi 60 dní
velikost spojky: 1 vejce
společenské chování: formování kolonií
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o tučňácích císaře

  • Tučňák císařský nebo Aptenodytes forsteri popisuje druh v rámci velkých tučňáků.
  • S tělesnou výškou až 130 centimetrů a maximální hmotností 35 kilogramů je považován za největšího exponenta tučňáků.
  • Císař tučňák žije v Antarktidě, kde je jediným obratlovcem kromě pobřežních oblastí a obydlených vnitrozemí.
  • Má temně černé peří na hlavě, krku a bradě, celé břicho je nažloutlé bílé, křídla a záda jsou pokryty modrošedým nebo tmavě hnědým peřím. Obzvláště nápadná je zářivě žlutá ušní skvrna, která měří několik palců a sloučí se do jasnější žluté na břiše.
  • Peří se v průběhu každodenního preeningu otírá mastnou sekrecí, která se tvoří v kožní žláze a chrání tučňáky před vodou a chladem. Peří poskytuje maximální tepelnou izolaci prostřednictvím žlázové sekrece.
  • Silná vrstva kůže pod peřím také přispívá k tomu, aby tučňáci císaře nezmrzli navzdory drsným klimatickým podmínkám. Hlavní funkcí tukové vrstvy je však skladování živin pro období rozmnožování.
  • Extrémně společenská zvířata často stojí zády k větru, blízko sebe, aby se navzájem zahřívaly.
  • Tučňáci císařští žijí v obrovských koloniích a loví v moři v menších skupinách.
  • Živí se různými rybami, chobotnicemi a krilly.
  • Jako vynikající potápěči mohou tučňáci císaři lovit přes pět set metrů pod hladinou vody a dosahovat rychlostí téměř čtyřiceti kilometrů za hodinu.
  • S nástupem antarktické zimy začíná období rozmnožování tučňáka císaře. Samci a samice se spojují do monogamních ročních období a v následujících letech se opět chovají.
  • Za účelem rozmnožování tučňák císař opouští mořskou vodu a stěhuje se až do dvou set kilometrů dovnitř. Na tlusté vrstvě ledu položí samice vajíčko po páření a váží pět set gramů.
  • Poté žena opustí péči o potomstvo svému partnerovi a putuje zpět k pobřeží, aby lovila.
  • Během této doby muž konzumuje silnou vrstvu tuku, zahřívá vejce na spodní straně žaludku a zhubne.
  • Po 65 dnech se mláďata vylíhnou, když se matka vrací s dítětem předem stráveného jídla pro své dítě.
  • Muž nyní putuje zpět k moři, aby lovil a snědl novou vrstvu tuku.
  • Délka života tučňáků císaře je asi dvacet let.