V detailu

Humr - hledaný plakát


portrét

název: Humr
Latinské jméno: Homarus
třída: Vyšší krabi
velikost: do 60 cm
závaží: 1 - 6 kg
věk: 30 - 100 let
vzhled: oranžovo-černá nádrž
pohlavní dimorfismus: Ano
jídlo: Korýši, škeble, hvězdice
pomazánka: Atlantik, Středomoří
Spánek-probouzení rytmus: noční
habitat: Mořské dno
přirození nepřátelé: ?
pohlavní dospělost: o věku pěti let
páření: Září - říjen
Počet možných potomků: 10 000 - 50 000 vajec
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o humra

  • Humři jsou zástupci druhů humrů, které tvoří na celém světě celkem 54 druhů. Humři jsou mezi deset nohou krevety a obývají moře kolem evropské oblasti a Spojených států. Nacházejí se tedy jak v Atlantiku, tak ve Středozemním moři a Černém moři, kde žijí v hlubokém moři i na polici.
  • V závislosti na distribuční oblasti se rozlišuje mezi evropským a americkým humrem. Americký humr žije hlavně podél atlantického pobřeží mezi Kanadou a Severní Karolínou, ale nyní se vyskytuje prostřednictvím naturalizace v Severním moři kolem Skandinávie.
  • Humři dosáhnou délky těla ne více než 60 centimetrů a hmotnosti až šesti kilogramů, i když evropský druh je obvykle mnohem menší. Nejtěžší americký humr, který kdy chytil, vážil přes dvacet kilogramů.
  • Barva nádrže humra závisí na stravě zvířat a na skalním materiálu prostředí, ve kterém žijí. Většina humrů má tmavě modrou nebo fialovou nádrž a hnědé boky zdobené načervenalými kresbami. Albíny jsou velmi vzácné.
  • Tělo humra je rozděleno do tří částí. Na hlavě sedí na stoncích složené oči i dva různě dlouhé páry antén. V přední části břicha je celkem pět párů končetin, zadní část končí diverzifikovaným ocasem.
  • Na prvním páru nohou místo koncových členů silné nůžky, které humr používá k praskání skořápek svých kořistí zvířat. Trny s drápy drápy mu pomáhají držet kořist.
  • Muži jsou mnohem větší ve srovnání se ženami a mají také výrazně výraznější nůžky.
  • Humři jsou obyvatelé mořského dna, kde se daří při teplotách od pěti do dvaceti stupňů. Na zemi loví jako kořist noční zvířata svou kořist, která se skládá převážně z malých korýšů, ale také z mnoha štětin a různých měkkýšů. Kanibalismus mezi humry je ve volné přírodě vzácný a v zajetí je běžný.
  • Žena nese tisíce vajec na spodní straně těla po dobu téměř jednoho roku, než se vylíhnou larvy.
  • Larvy drobných humrů nejprve plavou jako planktón pod hladinou vody a kůží třikrát v prvních třech měsících života. Pouze minimální procento larev přežije tuto fázi. Po několika prvních měsících tráví mladá zvířata čas na bezpečných úkrytech na dně moře nebo v písku, než se z nich stane dospělé, sexuálně zralé zvíře až ve věku čtyř let.
  • I v pozdějších letech se humři v pravidelných intervalech prolínají, pokaždé přidávají několik centimetrů délky těla.
  • Pokud jsou chyceni velkými dravými rybami, prchají odříznutím končetin svými nůžkami, které postupně dorůstají v průběhu dalšího stahování.
  • Ačkoli je humr po celém světě považován za velmi vyhledávanou pochoutku, jeho populace je i přes intenzivní rybolov klasifikována jako neohrožená.