Volitelný

Iltis - hledaný plakát


portrét

název: Evropský pólcat
Další jména: Waldiltis
Latinské jméno: Mustela putorius
třída: Savci
velikost: 25 - 45 cm (bez ocasu)
závaží: 0,3 - 1,5 kg
věk: 4 - 10 let
vzhled: nahnědlá, černá srst
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Carnivore
jídlo: Obojživelníci, ryby, hlodavci, ptáci a jejich vejce
pomazánka: Evropa, části Asie
původní původ: Evropa
Spánek-probouzení rytmus: soumrak a noční
habitat: nespecifické
přirození nepřátelé: Draví ptáci
pohlavní dospělost: o věku dvou let
páření: Březen - červen
těhotenství: 40 - 42 dní
velikost vrhu: 3 - 8 kotě
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o pólcatu

  • Polecat popisuje několik druhů komplexního rodu uvnitř kobyly. Ve střední Evropě je evropský tchoř nebo Mustela putorius považován za nejběžnější druh kobyly.
  • Pet fretka byla vyšlechtěna z evropských tuláků nebo stepních nilies.
  • Pólcat se vyskytuje téměř v celé Evropě s výjimkou některých oblastí Skandinávie a některých středomořských ostrovů. Osídlil také velké části Asie a severní Afriky a také prostřednictvím naturalizace a Nového Zélandu.
  • Polák žije především v otevřené nebo řídce vegetované krajině, jako jsou pole nebo louky. Je-li k dispozici dostatečné pokrytí a dobré zásobování potravinami, vyplní také otevřené okraje lesů a mokřadů a různé krajiny ve výškách až dva tisíce metrů.
  • Pólcat je nezaměnitelný díky své výrazné konstrukci kabátu. Srst je tmavě hnědé nebo černé barvy, za očima, na čenichu a na špičkách uší, ale čistě bílá. Černé skvrny na bílém pozadí navíc vytvářejí výraznou masku na obličej. Světle červená až světle hnědá podsada svítí přes tmavý vrchní plášť.
  • Stejně jako téměř všechny kobyly má pólcat štíhlé a podlouhlé tělo. Samci dosahují celkové délky těla (včetně ocasu) až 65 centimetrů a hmotnosti přibližně jednoho a půl kilogramu. Samice jsou mnohem lehčí a menší.
  • Polecats jsou noční a ustupují během dne do svých úkrytů ve skalních štěrbinách, podzemních strukturách nebo kmenech stromů.
  • Jako samotáři jsou velmi teritoriální a vyznačují své území análními sekrecemi, výkaly nebo močí.
  • Jsou to vynikající plavci a potápěči, ale nejsou dobří v lezení.
  • Polecaty zachycují hlavně obojživelníky a hady, hlodavce, ptáky a jejich spojky a ryby. V létě berou také zeleninové jídlo ve formě ovoce a bobulovin.
  • Po páření na jaře a období těhotenství asi 42 dnů porodí samice několik slepic, která jsou odstavena po pouhém jednom měsíci a plně dospělá ve věku tří měsíců.
  • V divočině je délka života asi šest let a tchoři žijící v lidské vazbě mohou být více než dvakrát starší.