Informace

Ježek - chtěl plakát


portrét

název: Ježek
Latinské jméno: Erinaceidae
třída: Savci
velikost: 15 - 40 cm
závaží: do cca 1800 g
věk: 1 - 4 roky
vzhled: nahnědlý
pohlavní dimorfismus: Ne
jídlo: Žížaly, hmyz
pomazánka: Afrika, Asie, Evropa
původní původ: pravděpodobně severní Afrika
Spánek-probouzení rytmus: soumrak a noční
habitat: Travní porosty, lesy
přirození nepřátelé: Orel, sova, jezevec, liška, kuna
pohlavní dospělosts asi 10-12 měsíců
páření: Duben - červenec
těhotenství: 35 - 45 dní
velikost vrhu: 1 - 10 mláďat
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o Ježek

  • Jméno "ježko" je odvozeno z řečtiny a znamená něco jako "hadí jedlík", ačkoli hlavně hmyz a žížaly jsou v nabídce ježek.
  • Když hrozí nebezpečí, ježek se převalí do koule a narovná její páteře.
  • Ježek jsou samotáři a setkávají se pouze v období páření
  • V době narození mají ježci již páteře, které jsou stále měkké a neztvrdlé, takže matka není během porodu zraněna.
  • Ježek v severní Evropě obvykle hibernací. Během této doby se živí tukovými zásobami léta a mohou ztratit ¾ své tělesné hmotnosti.
  • Při hledání potravy ježek používá sluch i nos. S ušima, ježci mohou najít menší obratlovce pod a nad zemí. Naproti tomu nos je vhodnější pro hledání hmyzu a žížal.
  • Ježek je často napadán řadou parazitů, jako jsou blechy a klíšťata. Přestože jsou hřbety vhodné jako obrana proti větším predátorům, poskytují paraziti také ideální úkryt.
  • Ježek se obvykle vyskytuje jen jako noční zvířata. Ježek putující během dne může být proto známkou nemocného nebo vyhubeného ježka.
  • Oslabený ježek, který se nachází v zahradě, by se nikdy neměl krmit mlékem nebo mléčnými výrobky, protože ježci nemohou používat mléčný cukr. Lepší je krmivo pro kočky, vařené vejce nebo smažené mleté ​​maso.