Obecný

Profil kakapo


portrét

název: Kakapo
Další jména: Papoušek sova
Latinské jméno: Strigops habroptilus
třída: Ptáci
velikost: 58 - 65 cm
závaží: 1,5 - 4 kg
věk: 40 - 60 let
vzhled: Mechově zelené opeření, žlutozelené břicho
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: ?
jídlo: Včelí pyl, ovoce, semena, listy
pomazánka: Nový Zéland
původní původ: Nový Zéland
Spánek-probouzení rytmus: noční
habitat: nespecifický, u.a. mírný deštný prales
přirození nepřáteléObrázek: Domácí kočka
pohlavní dospělost: ?
páření: ?
páření: asi 30 dní
velikost spojky: 1 - 3 vejce
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ano
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o kakapu

  • Kakapo nebo Strigops habroptilus popisuje druh papouška, který je původem pouze na Novém Zélandu.
  • Je to jediný papoušek, který je bezletý, a proto žije většinou na zemi, kde se může pohybovat překvapivě rychle. Protože má velmi silné drápy, je také velmi dobrým horolezcem a často zůstává vysoko ve stromech.
  • Protože byl téměř úplně přemístěn lidmi, dnes mu hrozí vyhynutí.
  • Na Novém Zélandu dnes žije jen asi 125 kakapos.
  • Byly přemístěny týmem biologů a ochránců přírody na tři novozélandské ostrovy Codfish, Maud Islands a Little Barrier, protože zde nebydlí žádní predátoři, což by mohlo dále ohrozit jejich existenci.
  • Kakapos ve svém novém domově nenajdou tolik druhů potravin než v jejich původní distribuční oblasti na hlavním ostrově. Vědci je proto krmí speciálně formulovanou stravou, která se skládá z různých druhů ovoce a zeleniny a ořechů.
  • Kakapo má mechově zelené peří pruhované černé na zádech a obličejový závoj jedinečný pro papoušky, což je důležitý rys sov.
  • Ocasní peří je nápadně roztrženo neustálým třením na zemi.
  • Kakapo dosahuje výšky až šedesáti centimetrů a váží až čtyři kilogramy.
  • Křídla, která se používají pouze pro vyvažování při chůzi po zemi, jsou pozoruhodně malá ve vztahu ke zbytku těla.
  • Kakapos jsou noční ptáci, kteří se schovávají během dne na zemi nebo na stromech. Na svých výletech mohou za jednu noc ujet několik kilometrů.
  • Během námluvy, která trvá několik měsíců a je charakterizována charakteristickým nízkým hučením, ztratí kakapové mužů přibližně polovinu své váhy v důsledku fyzické námahy a párí se s několika ženami.
  • Tito se vrátí na jejich území po páření, položit jejich vejce v dobře skrytých spodních hnízdech a pak zvednout kuřata osamoceně.
  • Ve věku asi dvanácti týdnů se mladí ptáci slibují, ale zůstávají prvních šest měsíců života v blízkosti matky a zčásti se jí živí.
  • Kakapos, stejně jako mnoho jiných druhů papoušek, může žít dobře přes padesát let.