Ostatní

Velká chocholatá potápka - hledaný plakát


portrét

název: Potápka velká
Další jména: /
Latinské jméno: Podiceps cristatus
třída: Ptáci
velikost: 40 - 50 cm
závaží: 0,9 - 1,2 kg
věk: 6 - 15 let
vzhled: bílo-černé peří, hnědé peří v oblasti uší
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: převážně rybí jedlík (piscivor)
jídlo: Ryby a obojživelníci, mladí ptáci jsou krmeni hmyzem
pomazánka: Evropa, Severní Afrika, Asie, Austrálie
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: dává přednost stojatým vodám bohatým na ryby
přirození nepřátelé: Straka, vrána, liška, štika
pohlavní dospělost: nejpozději s druhým rokem života
páření: Duben - červen
páření: 25 - 30 dní
velikost vrhu: 3 - 5 vajec
společenské chování: Rodinné sdružení
Od zániku: Ohroženo
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o potápce chocholatém

  • Potápka chocholatá nebo Podiceps cristatus popisuje vodního ptáka, který se počítá mezi potápky, které jsou rozšířeny na evropských sladkovodních jezerech.
  • Potápka chocholatá je původem z celé Evropy a velké části Asie a také z Austrálie, Nového Zélandu a severní Afriky. On je závislý na klimatických podmínkách jeho vlasti stát nebo stěhovavý pták.
  • Středoevropské potoky jsou převážně obyvateli ptáků a stěhují se do teplejších oblastí, když jezera v zimě zamrznou.
  • Potápky chocholaté se nacházejí jak v jezerech bohatých na ryby a ve velkých rybnících, tak v pobřežních oblastech.
  • K nalezení vhodných míst rozmnožování potřebujete vody s hustými rákosovými pásy. Populace ryb je stejně důležitým kritériem stanoviště.
  • Potápka potápka je považována za největšího potápěčského zástupce v Evropě. Dosahuje výšky až padesát centimetrů, samci jsou o něco větší než samice.
  • Dlouhý, bílo zbarvený krk, péřová čepice a charakteristický límec umožňují z dálky jasně vidět na jezerech potoky.
  • Mezi pohlavími nejsou téměř žádné rozdíly ve vzhledu.
  • Obzvláště nápadné se zdá, peří během námluvy. Pak se jedná o nádherné šaty na krku, koruně a na čele černé, na lícní bílé a zářivě barevné kaštanově červené. Zbytek těla vypadá šedivě až hnědočerně s jasným břichem.
  • Také v jejich výrazném námluvním rituálu, který se skládá z darů, společných otřesů hlavy a tučňáků, jsou potápky snadno rozeznatelné.
  • Jejich hnízda staví na plovoucí rostliny řasy v rákosí.
  • V dubnu se inkubují tři až pět vajec v průměru 28 dní od dubna, než se mladí ptáci schovávají jako ptáci hnízdící bezprostředně po líhnutí pod křídly svých rodičů.
  • To umožňuje dobrou ochranu před dravci, jako jsou rackové, štiky, lišky, orli nebo Rohweihen.
  • Po prvních dnech života jsou kuřata, dobře maskovaná jejich černobílým peřím, nějakou dobu nesena na zádech svých rodičů, než se postupně stávají nezávislými.
  • Potápky chocholaté se živí hlavně rybami, ale také chytají žabky a žáby, mloky a šneky.
  • Maximální délka života potápky potápky je asi patnáct let.