V detailu

Medvěd grizzly - hledaný plakát


portrét

název: Grizzly bear
Další jména: Grizzly
Latinské jméno: Ursus arctos horribilis
třída: Savci
velikost: do 3 m
závaží: 100 - 500 kg
věk: 15 - 30 let
vzhled: většinou hnědá srst jako základní barva se šedými vlasy
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Omnivore (omnivor)
jídlo: Mrkev, bobule, ryby, hmyz, drobní savci, ořechy, kořeny
pomazánka: Severní Amerika
původní původ: Eurasie
Spánek-probouzení rytmus: aktivní den a noc
habitat: preferuje lesy a polootevřenou krajinu
přirození nepřátelé: /
pohlavní dospělosto věku pěti let
páření: Květen - červenec
těhotenství: 2 měsíce
velikost vrhu: 1 - 4 mláďata
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ano
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o medvědě grizzly

  • Medvěd Grizzly nebo Ursus arctos horribilis popisuje medvěda hnědého, který je původem výhradně v Severní Americe.
  • Nachází se v horských oblastech a některých národních parcích na severozápadě Spojených států, Kanady a Aljašky.
  • Medvěd grizzly byl v Americe v minulosti rozšířený. V roce 1975 byl zařazen na seznam ohrožených druhů, protože populace v USA i Kanadě dramaticky poklesly.
  • Hlavní distribuční oblastí medvěda Grizzly je Yellowstonský národní park, kde dnes žije několik set kopií.
  • Medvěd grizzly dosahuje délky trupu hlavy dva až tři metry a hmotnosti až 500 kilogramů.
  • Má silné tělo a velkou, nápadně kulatou lebku.
  • Medvěd grizzly vděčí za svůj název charakteristickému hnědému kabátu, který prochází stříbřitě šedými vlasy, které se v angličtině nazývá „grizzled“. Existují však také medvědi grizzly s monochromatickým tmavě hnědým, černým nebo bradavým kabátem.
  • Teoreticky může medvěd grizzly vylézt na stromy, ale vzhledem k jeho vysoké tělesné hmotnosti a dlouhým zakřiveným drápům je tento dospělý vzorek obtížný růst.
  • Je to vynikající plavec a může dosáhnout rychlosti přesahující sedmdesát kilometrů za hodinu.
  • Medvěd Grizzly je talentovaný lovec, ale živí se hlavně mršinou, kterou ucítí svým mimořádným čichem na velké vzdálenosti. Ani mravenci, larvy hmyzu, housenky, drobní savci, ořechy, bobule a kořeny nejsou zavrhováni. Medvěd grizzly občas chytá telata pstruha nebo jelena.
  • Medvědi Grizzly žijí jako samotáři nebo v malých rodinách sestávajících z matky a jejího dítěte.
  • Pokud je krmivo dostatečné, medvědi se nesetkají se svými nepřátelskými nepřáteli. Pohybují se v okrese o rozloze přes tři tisíce metrů čtverečních.
  • Před jejich hibernací medvědi grizzly jedí nepřetržitě, aby se zásobili na chladné období. Stráví je v jeskyních, které zjistí, že visí dolů nebo se kopají.
  • K páření dochází od května do července s několika partnery. Embrya se nezačnou vyvíjet až v listopadu.
  • Samice porodí až čtyři koťata v lednu nebo únoru, o které se stará matka po dobu dvou let a poté je vyloučena, aby se znovu spářila.
  • Délka života medvěda grizzly je mezi patnácti a dvaceti, zřídka třicet.