Volitelný

Jestřáb - profil


portrét

název: Hawku
Latinské jméno: Accipiter gentilis
třída: Ptáci
velikost: 40 - 60 cm
závaží: 1,2 - 2,0 kg
věk: 15 - 20 let
vzhled: šedivý až nahnědlý
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Carnivore (canivor)
jídlo: drobní savci a ptáci
pomazánka: Severní Amerika, Evropa, Asie
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: preferuje jehličnaté lesy
přirození nepřátelé: /
pohlavní dospělost: o věku dvou let
páření: Leden - únor
páření: 37 - 40 dní
velikost spojky: 1 - 5 vajec
společenské chování: Rodinné sdružení
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o jestřábu

  • Jestřáb patří do řádu dravých ptáků a popisuje rozdělené v závislosti na distribuční ploše v několika poddruzích rodu jestřábů.
  • Jestřábi kolonizují mírné zóny Ameriky, Evropy a Asie a vyskytují se převážně v zemích severní polokoule, přičemž některé poddruhy se vyskytují také v Africe.
  • Raději žijí v jehličnatých a smíšených lesích, kde nacházejí dobré podmínky rozmnožování prostřednictvím starých a vysokých stromů. V některých evropských zemích, včetně Německa a Ukrajiny, jestřábi kolonizovali oblasti v těsné blízkosti měst již několik desetiletí.
  • Jestřábi dosahují délky těla až 60 centimetrů, rozpětí křídla až 130 centimetrů a tělesné hmotnosti přesahující dva kilogramy, samice je výrazně větší a těžší než samec.
  • Vzhled peří ukazuje významné rozdíly mezi oběma pohlavími. Zadní peří samce je šedohnědé, samice břidlicově šedé. Ventrální strana a peří nohou vykazují úzké tmavě hnědé vodorovné pruhy na bílém nebo béžovém pozadí. Mladiství se objevují ve středně hnědém tónu s tmavě hnědými vodorovnými pruhy. Nad zářivě červenýma očima sedí u dospělých ptáků okázalý pruh bílého oka.
  • Jestřáb je denní predátor, který živí hlavně malé a střední savce a ptáky. Výhodná kořistná zvířata zahrnují holuby, kuřata, vrány, straky nebo kosy. Zatímco muži loví hlavně malé ptáky a savce, jako jsou veverky, větší samice se zaměřují na lov bažantů, králíků nebo zajíců.
  • Jestřáb havaruje v průběhu takzvaného Ansitzjagdu na svou kořist poté, co ji špehoval z vyvýšeného místa na stromě nebo stožáru. Díky své silné letové svalovině a kompaktním křídlům může jestřáb startovat ze sedadla rychlým letem.
  • Savci spěchají jestřába ze vzduchu na několik minut, až se konečně unaví a snadno se zachytí. Jeho zaoblený a dlouhý ocas umožňuje jestřábům rychle a prudce zatáčet za letu.
  • Jestřáb staví svou eyrii vysoko v korunách starých stromů na okraji lesa nebo na skalách, odkud dobře přehlíží lovecký areál. Hnízda jsou vytvářena přísně monogamními páry v úzké spolupráci. Mimo období rozmnožování však jestřábi žijí jako samotáři, spiklenci neustále ustupují z cesty.
  • Koncem března nebo začátkem dubna položí samice dvě až šest vajec a vylíhne se po dobu asi čtyřiceti dnů. Pouze padesát dní po vylíhnutí jsou mladí ptáci plně způsobilí k letu a péči o své rodiče nechávají.