Informace

Gepard - Chtěl plakát


portrét

název: Gepard
Další jména: Lov leoparda
Latinské jméno: Acinonyx jubatus
třída: Savci
velikost: 1,2 - 1,5 m
závaží: 50 - 70 kg
věk: 6 - 8 let
vzhled: černé tečky na zlatožlutém kabátě
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Carnivore
jídlo: Antilopy, gazelle
pomazánka: Afrika, jihozápadní Asie
původní původ: Afrika
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: Savannah, stepi
přirození nepřátelé: další velké kočky
pohlavní dospělost: s věkem 2 - 3 roky
páření: po celý rok
těhotenství: 90 - 95 dní
velikost vrhu: 1 - 3 mláďata
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ano
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o gepardovi

  • Gepard popisuje rod uvnitř skutečné kočky a je blízkým příbuzným puma.
  • Dnes je to původně výhradně na africkém kontinentu, kde se nachází v některých východních zemích, jako je Namibie a Botswana. Dlouho byla eradikována v jižní Asii, severní a jižní Africe a na Arabském poloostrově.
  • Ve své vlasti gepard obývá pouze bezstranné stepi a savany s vysokou trávou a kopci, což mu umožňuje přehlédnout jeho lovecký areál.
  • Gepard s velkými výhledy do budoucna rozpoznává svou kořist na velké vzdálenosti.
  • Gepardi vynikají díky svému jedinečnému tělu divokých koček s štíhlým, úzkým kmenem a velmi dlouhými končetinami. Dosahují délky těla až jeden a půl metru a hmotnosti až sedmdesáti kilogramů, přičemž muži jsou větší a výrazně těžší.
  • Jeho dlouhé nohy umožňují gepardům cestovat rychlostí až 110 kilometrů za hodinu. Díky tomu je nejrychlejším suchozemským savcem na světě.
  • Jeho tvrdé podložky na chodidlech mu umožňují běžet rychle. Protože nedokáže krmit své drápy, používá je při běhu k odpuzování tlapami ze země třikrát za sekundu a ke změně směru běhu.
  • Gepard však nemůže dlouho udržet svou nejvyšší rychlost, protože po pouhých 800 metrech se postupně zpomaluje.
  • Protože gepardi jsou kvůli své štíhlé postavě poměrně slabí, neustále se vyhýbají konfliktům s většími kočkami.
  • Během závodu, gepard přijímá velké množství vzduchu přes nosy, které jsou větší než průměr pro divoké kočky, aby optimálně zásobovaly svaly kyslíkem.
  • Gepardi jsou každodenní zvířata, která žijí a loví jako samotáři. Pouze pro chov mladých se jednotlivá zvířata někdy spojují do menších skupin samic a samců.
  • Gepardi se živí především mladými nebo slabými antilopy a gazely, které v průběhu lovu zachytí. Tito střílejí přes cílené sousto v krku.
  • Kotě jsou občas zajati většími kočkami, jako jsou lvi nebo levharti, vzácněji hyeny. Zralé gepardi nemají kvůli své vysoké rychlosti dravce.
  • Mladé gepardy doprovázejí svou matku poprvé ve věku několika týdnů poprvé v lovu. Po prvním učení pozorováním se aktivně účastní ve věku několika měsíců, ale sami přežijí, až vyrostou.
  • Gepardi mají ve volné přírodě délku života až osm let, v zajetí mohou být dvakrát starší.