Obecný

Velká modrá volavka - hledaný plakát


portrét

název: Volavka popelavá
Další jména: Volavka
Latinské jméno: Ardea cinerea
třída: Ptáci
velikost: 0,9 - 1 m
závaží: 0,8 - 2,0 kg
věk: 20 - 35 let
vzhled: šedobílé peří, černá křídla, žlutooranžový zobák
pohlavní dimorfismus: Ne
Typ výživa: nejlépe rybí jedlík (piscivor)
jídlo: Ryby, žáby, hmyz, korýši, ptačí vejce
pomazánka: Evropa, Asie a Afrika
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: v blízkosti stojaté a tekoucí vody
přirození nepřátelé: Marten, Milan, havran
pohlavní dospělost: po druhém roce života
páření: Březen - červen
páření: 24 - 26 dní
velikost spojky: 4 - 5 vajec
společenské chování: Osamělejší nebo kolonie
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o šedé volavce

  • Volavka popelavá, také nazývaná volavka nebo Aredea cinerea, popisuje chůzi, která je rozšířená v Evropě, Asii a Africe.
  • V závislosti na distribuční oblasti je to buď stánek, nebo stěhovavý pták, a některé populace také žijí jako účastníci.
  • Volavky popelavé kolonizují různá stanoviště ze severní Evropy do jižní Afriky, ale chybí v pouštích, tundře a stepi, stejně jako v horách.
  • Vždy zůstávají blízko vod, které mohou být pobřežní i vnitrozemské. Obzvláště se vyskytují v mělkých jezerech, rákosových pásech, rybnících, bažinách, břehu jezer a povodních.
  • Volavka popelavá může být často pozorována na plážích, v slaných močálech a v mangrovech.
  • Občas se do zahrad dostávají také volavky popelavé, kde jsou rybníky, které jsou osídleny rybami.
  • Stejně jako všichni průchozí ptáci, šedá volavka je štíhlá a má dlouhý krk a dlouhé nohy.
  • Dosáhne délky těla asi jeden metr a na váhu přinese maximální hmotnost dva kilogramy.
  • Muži a ženy se neliší svým vzhledem.
  • Šedá volavka vděčí za svůj název převážně popelu a světle šedému peří. Pouze horní část hlavy, čelo a luky na těle jsou bílé.
  • Díky zobáku dlouhým nažloutlým pinzetám je volavka popelavá dokonale přizpůsobena stylu lovu v mělké vodě.
  • Její jídlo se skládá hlavně z malých ryb a obojživelníků, krabů, hadů a mloků. Zachyceni jsou také různí hmyz, myši, krysy a vejce a kuřata jiných druhů ptáků.
  • Volavky popelavé žijí většinou jako samotáři, ale mohou se také spojit s malými hejny s velkým zásobováním potravinami a lovit společně.
  • Hnízdní období volavky popelavé trvá od března do června.
  • Samci a samice se spojují a vytvářejí většinou monogamní páry a chovají se od druhého roku života.
  • Samice položí čtyři nebo pět vajec do hnízda, které je obvykle vysoko na stromě. Z nich se mladí ptáci líhnou asi po 25 dnech.
  • Mladí ptáci jsou hozeni do hnízda po dobu dvou týdnů, poté jsou sami.
  • Maximální délka života volavky popelavé je 35 let.
  • Téměř sedmdesát procent mladých šedých volavek nepřežije prvních šest měsíců, protože padají jako mláďata martens, Uhus, korvidy, lišky nebo orli.