Ostatní

Gibbon - hledaný plakát


portrét

název: Gibbon
Latinské jméno: Hylobatidae
třída: Savci
velikost: do 90 cm
závaží: 4 - 12 kg
věk: 15 - 25 let
vzhled: v závislosti na druhu
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Herbivore (býložravec) / jedlík ovoce (fruktivor)
jídlo: Listy, ovoce
pomazánka: Jihovýchodní Asie
původní původ: Čína
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: Tropický deštný prales
přirození nepřátelé: Velké kočky
pohlavní dospělost: kolem deseti let
páření: po celý rok
těhotenství: asi 210 dní
velikost vrhu: 1 mládě
společenské chování: Rodinné sdružení
Od zániku: Ano
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o gibbonu

  • Gibbonové popisují rodinu čtyř rodů, která je známá pod názvem Hylobatidae a je rozdělena na dvanáct druhů.
  • Gibony patří k velkým lidoopům nebo Hominoidea a jsou v této nadrodině, největší a nejbohatší druhově bohaté skupině.
  • Gibbonové pocházejí z velké části jihovýchodní Asie, kde se vyskytují pouze v tropických deštných pralesech. Díky své jedinečné postavě jsou dokonale přizpůsobeny životu ve vysokých korunách stromů.
  • Se svými dlouhými pažemi se gibbon pohybuje vysokou rychlostí z větve na větve. Tato lokomoce je v žargonu označována jako brachiace. Je zdaleka nejaktivnějším akrobatem mezi všemi druhy žijícími na stromech, protože to skoro vypadá, že se nebude třpytit, ale létat.
  • Kromě nejdelších paží všech druhů opic mu jeho nízká tělesná hmotnost také umožňuje houpat se v korunách stromů rychlostí blesku.
  • V závislosti na druhu váží gibony pouze mezi čtyřmi a dvanácti kilogramy s maximální výškou devadesát centimetrů. Jsou bez kartáčů jako všechny lidoopy. Jejich hustá srst se objevuje v různých odstínech hnědé, šedé nebo černé v závislosti na druhu.
  • Na zemi se gibony, stejně jako všechny lidoopy, pohybují po dvounožích a zřídka opouštějí ochranu stromů.
  • Když mají žízeň, olizují kondenzaci z listů a hledají drobné větve, ve kterých se voda shromažďuje.
  • Gibbonové tvoří malé rodinné skupiny, které obvykle neobsahují více než šest zvířat a sestávají z monogamních rodičů a jejich koťat. Jakmile se muži a ženy najdou jeden druhého, zůstanou spolu mnoho let, někdy i po celý život. U savců je takový rodinný život znám pouze u asi tří procent všech druhů.
  • Pár neustále roste každé dva až tři roky. O mladé zvíře se láskyplně stará matka i otec a první rok života tráví v husté srsti rodičů.
  • Rodinná skupina působí na území dvaceti až padesáti hektarů, bráněné proti útočníkům. Oblast se vyznačuje hlavně charakteristickými a pronikavými vokály, které gibony vystupují v duetu.
  • Gibbonové tráví většinu dne ve stromech hledáním jídla. Ačkoli jsou všežravci, živí se hlavně ovocem a listy, jen velmi zřídka také chytají malé ptáky, ptačí vejce, pavouky nebo hmyz.
  • V divočině dosáhnou Gibbonové věku asi 25 let, ale mohou se v lidské péči výrazně stárnout.
  • Kvůli vyčerpání jejich stanoviště a pytláctví, některé druhy takový jako stříbrný gibbon jsou dnes ohroženi vyhynutím.