Informace

The Gorilla - Wanted Poster


portrét

název: Gorilla
Další jména: Gorila nížinná
Latinské jméno: Gorilla
třída: Savci
velikost: 1,40 - 1,70 m
závaží: 100 - 200 kg
věk: 20 - 40 let
vzhled: černý kabát
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Herbivore (býložravec)
jídlo: většinou odchází
pomazánka: Střední Afrika
původní původ: Střední Afrika
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: Deštný prales
přirození nepřátelé: /
pohlavní dospělost: 6 - 10 let
páření: po celý rok
Trageeit: 8 - 9 měsíců
velikost vrhu: 1 mládě
společenské chování: skupinové budovy
Od zániku: Ano
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o gorile

  • Gorily jsou největší žijící opice.
  • Od dvanácti let jsou zralí samci známí jako stříbříci kvůli své stříbřitě šedé barvě srsti.
  • Stejně jako u lidí trvá průměrné těhotenství asi 8–9 měsíců. Dvojčata nebo dokonce trojčata jsou absolutní výjimkou. Jedno těhotenství zpravidla produkuje pouze jedno mládě.
  • Mužská gorila (200 kg) se může stát dvakrát těžší než gorila ženská (100 kg).
  • Většina goril žije ve středně velkých skupinách po pěti až dvaceti jedincích. Skupina se skládá z jednoho dospělého muže, několika samic a jejich potomků.
  • V současné době se celková populace odhaduje na asi 90 000 goril. Gorila nížinná je největší druh s 80 000 jedinci, horská gorila s téměř 1 000 zvířaty nejmenší.
  • Dojde-li ke změně moci ve skupině goril, nový šéf klanu zabije všechny mladé gorily, aby byl schopen otce potomstva i se ženami.
  • Gorily jsou býložravci a živí se téměř výhradně listovím. Občas se také konzumuje ovoce, ve výjimečných případech i hmyz.
  • Gorily prakticky nepotřebují vodu. Více než 90% denní potřeby vody může být absorbováno potravou.
  • Mnoho druhů goril je kriticky ohroženo. Na jedné straně je to kvůli intenzivnímu lovu, na druhé straně díky zmenšujícímu se stanovišti.
  • Gorily patří k opicím s orangutany a šimpanzy.