Ostatní

The greenfinch - Chtěl plakát


portrét

název: Greenfinch
Další jména: Greenling
Latinské jméno: Chloris chloris
třída: Ptáci
velikost: 14 - 16 cm
závaží: asi 30 g
věk: 5 let
vzhled: žluto-zelené peří
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: preferuje jedlíky semen (granivor)
jídlo: Semena
pomazánka: Evropa, Asie, severní Afrika
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: nespecifické
přirození nepřátelé: Kočka, kuna, sova orla
pohlavní dospělost: s druhým rokem života
páření: Duben - červen
páření: 13 - 14 dní
velikost spojky: 3 - 6 vajec
společenské chování: rojení
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o ploštici zelené

  • Greenfinch, také volal Greenling nebo Chloris chloris, popisuje ptáka zpěvu uvnitř passerine ptáků, který je domácí v celé Evropě, v hodně z Asie a severní Afriky.
  • Potočníci žijící ve střední Evropě, jihozápadní Asii a Africe jsou domácí ptáci. V teplejších regionech se převládají pouze populace, které obývají severní Evropu.
  • S tělesnou výškou v průměru patnáct centimetrů je stehlík zelený asi tak velký jako vrabec obyčejný.
  • Za svůj název vděčí převážně žluto-zelené peří, které muži procházejí nahoře a na hlavě šedých oblastí.
  • Samice jsou však velmi matné a zbarvené nahnědlé.
  • Greenfinch má ostrý a extrémně silný zobák.
  • Samci jsou také snadno rozeznatelní podle jasně žlutých okrajů křídla.
  • Greenfinches obývají otevřené krajiny, potěšení a okraje lesa a jsou často nalezeny v lidských sídlech. Rádi zůstávají v hřbitovech a veřejných parcích a zahradách a občas přicházejí do soukromých zahrad. Zejména v zimě jsou často pozorována na krmných místech.
  • Jejich strava sestává hlavně z bobulí, semen a pupenů. V létě se housenky nerozprašují, v zimě se zeleným útesům rádi berou ptáci, jako jsou titmové knedlíky.
  • Šlechtitelská sezóna zelených stonků sahá od začátku dubna do konce června. Zpravidla se vylíhnou dvě vejce za sezónu.
  • Hnízda jsou dobře ukryta v křoví, keřech, stromech a hustých živých plotech.
  • V něm leží samice mezi čtyřmi a šesti vejci, která se pak inkubují samotná po dobu asi dvou týdnů. Během této doby je samcem zásobován jídlem.
  • Po vylíhnutí jsou kuřata krmena oběma rodiči.
  • Mnoho mladých střevlíků nepřežije první rok, protože padají za kořist kočkám, hadům, vrabčím jestřábům, sokolům stěhovavým nebo martens.
  • Maximální délka života zelených je pět let.