Informace

Profil gekonu


portrét

název: Gecko
Latinské jméno: Gekkonidae
třída: Obojživelníci
velikost: 2 - 30 cm (v závislosti na druhu)
závaží: ?
věk: 5 - 15 let
vzhled: šedá, žlutá, zelená, modrá, oranžová
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Insectivore (insectivore)
jídlo: Brouci, kobylky, larvy
pomazánka: celosvětově
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: aktivní den nebo noc
habitat: druhově závislý (včetně pouště, deštného pralesa, stepi)
přirození nepřátelé: Hadi, ptáci
pohlavní dospělost: přibližně od druhého roku života
páření: ?
Počet možných potomků: 2 - 3 vejce
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ano
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o gecko

  • Geckos nebo Gekkonidae popisují v rámci Schuppenkriechtiere svůj vlastní rod, který se skládá z asi 1200 dříve známých druhů.
  • Podle fosilních nálezů první zástupci geků obývali Zemi téměř před sto padesáti miliony let.
  • Na rozdíl od ještěrek, gekoni mají jemnou a jemnou pokožku, která je tvořena malými šupinami, které jsou pouhým okem sotva viditelné. Tyto často vedou k nápadným vzorům a kresbám a objevují se v jasných barvách, jako je oranžová, zelená nebo žlutá u mnoha druhů.
  • Jako vysoce adaptabilní zvířata jsou gekoni přítomna na všech kontinentech světa a na mnoha odlehlých ostrovech a kolonizují různá stanoviště, jako jsou savany, pouště, polopouště, louky a lesy v tropických a subtropických oblastech, jakož i pohoří různých výšek. Těch několik evropských druhů se vyskytuje výhradně ve Středozemním moři.
  • V čeledi Gekkonidae jsou jak denní, tak noční druhy. Zatímco noční gekoni, která tvoří většinu jejich druhů, se objevují v nenápadných barvách, jako je černá a hnědá, a mají vidění přizpůsobené temnotě skrze své rozštěpené žáky, diurnální druhy vynikají především svou jasně zbarvenou kůží. Rozštěpený žák garantuje převážně v temnotě živé druhy, že nejsou oslněny silným světlem.
  • Pozoruhodným rysem mnoha gekonů jsou také zakřivené a chráněné průhlednými očima dolních víček s zornicí, jejichž okraje jsou mírně vyklopeny ven.
  • Mnoho gekonů má na špičkách namísto drápů vysoce specializovaných, na přísavkách připomínajících adhezivní lamely, se kterými mohou snadno vylézt na vodorovné a hladké povrchy a dokonce se pohybovat vzhůru nohama. Pouze několik málo druhů žijících v půdě nemá tyto adhezivní lamely.
  • Gekoni jsou dobře zvyklí a komunikují mezi sebou na dlouhé vzdálenosti prostřednictvím zvuků, které jsou podobné cvakání, klepání nebo šokujícím zvukům. Tyto zvuky slouží k obraně oblasti a umožňují, aby se muži a ženy během páření spojili.
  • Mimo soudní dobu žijí gekoni jako samotáři a během dne se stahují pod úkryty stromů, v hustých listovích nebo pod kameny. V noci loví hlavně hmyz, pavouky, červy, stonožky a malé plazy. Ve skupinách sdružení žije jen několik druhů.
  • Gekoni jsou snadnou kořistí dravých ptáků, hadů a dravých savců, jako jsou divoké kočky. Když jsou gekoni chyceni predátory, zaměňují svého útočníka tím, že hodí část svého dlouhého ocasu. Toto postupně roste zpět, ale zřídka dosahuje původní délky.
  • Neustálé ničení jejich stanovišť ohrožuje zejména druhy gekonů, které jsou původem deštných pralesů v tropech a subtropech.