Informace

Vydra - hledaný plakát


portrét

název: Vydra
Další jména: Vydra říční
Latinské jméno: Lutra lutra
třída: Savci
velikost: cca 0,8 m - 1,20 m
závaží: 5 - 10 kg
věk: 5 - 12 let
vzhled: hnědošedý kabát
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Carnivore
jídlo: Ryby, hmyz, ptáci, hlodavci
pomazánka: Asie, Evropa, severní Afrika
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: Den a noc aktivní
habitat: Řeky, zalesněné břehy
přirození nepřátelé: Rys ​​ostrovid, orel bělohlavý
pohlavní dospělost: ve věku dvou let
páření: po celý rok
těhotenství: 55 - 64 dní
velikost vrhu: 1 - 4 mláďata
společenské chování: Rodinné sdružení
Od zániku: Ano
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o vydra

  • Vydra je považována za člena rodiny kojenců a žije jako dravec dokonale přizpůsobený vodě, nejlépe v mělkých, čistých a rybích řekách s povodňovými pláněmi a hustě vegetovanými břehy. Nachází se ve střední a severní Evropě, severní Asii a některých západních zemích severní Afriky. V mnoha zemích Skandinávie a Skotska se vydra vyskytuje také ve slaných vodách.
  • Vydra je vynikajícím plavcem a potápěčem a vysoce přizpůsobivým savcem, který je stejně jako všechny marteny velmi všestranný. Kromě ryb zahrnuje v potravě také hmyz, žáby, hlemýždi, vodní ptáky, myši, škeble, mrkev a kraby.
  • Vydry mají štíhlou postavu a mohou být až 120 palců dlouhé, s chlupatým a silným zúženým ocasem asi čtvrtinou celkové délky. Samci jsou výrazně těžší než ženy s průměrnou hmotností 9 až 10 kilogramů.
  • Vydry musí podle své velikosti a pohlaví konzumovat denně půl kilogramu až jeden kilogram potravy. Teprve když hladová vydra spotřebuje svou kořist bezprostředně po lovu ve vodě, obvykle si vezme čas s tím, dokud nedosáhne pobřeží.
  • Lovecký areál muže zahrnuje vodní toky o celkové délce asi čtyřicet kilometrů.
  • Samice obvykle porodí jednoho až čtyř mladistvých, kteří tráví asi rok v péči své matky a během této doby se učí lovit svou kořist samostatně.
  • V minulosti byly vydry loveny lidmi zejména kvůli jejich cennému kabátu. Hustá srst zvířat byla požadována hlavně kvůli její vynikající ochraně proti chladu. Na každý čtvereční centimetr kůže vydry produkují asi 50 000 vlasů, ve srovnání s pouhými 120 u lidí.
  • Prostřednictvím intenzivního pronásledování se vydry v průběhu staletí staly primárně nočními zvířaty. Když vydra loví, vydra spadne asi patnáct kilometrů za jednu noc.
  • Vydry postavily úkryt pod kořeny stromů a keři na břehu každých 1000 metrů podél jejich území. Během dne vydra zůstává v ochranném krytu a spí.
  • V mnoha evropských zemích je vydra jedním z ohrožených druhů kvůli dlouhodobému pronásledování. Populace nejen drasticky zdecimovala, ale také změna jejich stanoviště, zejména narovnání mnoha řek, provoz a znečištění jejich vod, významně přispěla k tomu, že jejich počet stále klesá. V důsledku ničení lidských stanovišť dosáhlo věku pouhých tří procent vydry.