Ostatní

Vulture - Wanted Poster


portrét

název: Sup
Latinské jméno: Aegypiinae (sup starého světa)
třída: Ptáci
velikost: 80 - 100 cm
závaží: 2 - 8 kg
věk: 25 - 40 let
vzhled: výrazný límec, hnědé peří
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Mrchožrout (nekrofágní)
jídlo: Carrion
pomazánka: Asie, Afrika, Evropa
původní původ: Asie nebo Afrika
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: Polopoušť, stepi
přirození nepřátelé: /
pohlavní dospělost: přibližně od pěti let
páření: Leden - březen
páření: 50 - 60 dní
velikost spojky: 1 - 2 vejce
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ano
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o supovi

  • Supi popisují několik skupin dravých ptáků, které se velmi liší svým životním stylem a anatomií a patří do různých rodin.
  • Mezi představitele supů patří všechny druhy supů Starého světa, Gypaetinae a Sup nového světa. Tyto rodiny jsou jen vzdáleně spřízněné a kolonizují různé kontinenty.
  • Supy starého světa pocházejí z Asie, Afriky a jižní Evropy, zatímco supy Nového světa se vyskytují pouze v Severní a Jižní Americe.
  • Společným rysem všech supů je, že se živí převážně mršinou, a proto hrají důležitou roli při očištění přírody a kontrole chorob zvířat. Charakteristický vzhled dravých ptáků, který je výsledkem lysé lebky nebo krátkoprsté lebky, spojuje všechny druhy supů.
  • Supi starého světa osídlí otevřené pláně jako polopoušť a stepi v závislosti na druhu, ale vyskytují se také v horách. Naproti tomu supy Nového světa pocházejí převážně z travních porostů, bushlandů a lesů a vysokých hor. Některé druhy supů z Nového světa původem z Jižní Ameriky se však při hledání potravy přibližují lidským osadám. Sup pro havrany se například vyskytuje především ve městech, kde čistí plýtvání potravinami.
  • Supi starého světa se počítají do skupiny jestřábovitých druhů a dosahují rozpětí křídel téměř tři metry. Charakteristickým rysem jsou výrazné peří kadeře, které jsou umístěny na základně většinou holého a dlouhého krku. Nejznámějšími druhy supů starého světa jsou černý sup, sup bílý a sup sup bílý.
  • Egyptští supi a vousisté se nepočítají, jak se již dlouho předpokládalo, mezi supy starého světa, ale popisují se svými vlastními druhy zvláštní skupinu, jmenovitě Gypaetinae. Nejdůležitějším zástupcem je extrémně vzácný vousatý sup.
  • Nejsilnějším letounem schopným letět na světě je Andean Condor, sup nového světa, jehož nápadný vzhled je charakterizován jeho lesklým černým peřím a sněhově bílým límcem. Nachází se podél pohoří Andy v západní části Jižní Ameriky od Argentiny po Tierra del Fuego. Dokonce i andský kondor se živí výhradně mršinou, ale za letu hledá potenciální kořist, jako jsou ovce, kozy nebo krávy pasoucí se na horských svazích. Řídí je do rohu, dokud nepadnou. Andean Condor trpělivě čeká, až zvíře umře, a pak se vrhne přes svou kořist.
  • Sup vousatý také vyvinul specializovanou techniku ​​přístupu k potravě. Sbírá želvy a velké kosti z mrtvých zvířat a při pádu z několika set metrů na skále je sesype, aby je rozdrtil na kousky. Supi vousatí dokážou konzumovat kosti několik centimetrů silné díky silným zobákům a vysoce koncentrované kyselině žaludku.