V detailu

Profil sokola


portrét

název: Hawku
Latinské jméno: Falco
třída: Ptáci
velikost: 20 - 60 cm
závaží: 200 - 1200 g
věk: 6 - 15 let
vzhled: v závislosti na druhu
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Carnivore
jídlo: Hlodavci, drobní savci, zpěvní ptáci
pomazánka: celosvětově
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: nespecifické
přirození nepřátelé: /
pohlavní dospělost: o druhém nebo třetím roce života
páření: v závislosti na umístění a typu
páření: 30 dní
velikost spojky: 3 - 6 vajec
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o sokolu

  • Jestřábi patří mezi sokoly a popisují celosvětově asi šedesát druhů komplexních dravých ptáků.
  • V rámci této skupiny se jednotlivé druhy liší jen nepatrným vzhledem. Allen Hawks jsou malá hlava s nápadně velkými tmavými a obvykle žlutými okraji, které se podobají zakřivenému zobáku a štíhlému tělu.
  • Jestřábi mají dlouhá a velmi špičatá křídla a široký ocas.
  • Aby byli schopni zabít svou kořist úmyslným skusem na krku, mají jestřábi „sokolový zub“ na konci svého zobáku s hákem, bod umístěný v horní části.
  • Všechny jestřábi mají opeřené dolní končetiny, které jsou typické pro mnoho dravých ptáků typických „kalhot“. Jejich silné a dlouhé prsty jim umožňují cíleně vzít kořist.
  • V závislosti na druhu mají jestřábi velikost mezi dvaceti a zhruba šedesáti centimetry a těžbou dvě stě gramů do 1,2 kilogramu, samice ptáků jsou vždy mnohem větší a těžší než samci. Protože je znám nejmenší druh sokola barevného sokola, největším členem tohoto rodu je chiméra.
  • Jestřábi se šíří po celém světě, přičemž některé druhy jsou lokalizovány, jiné pocházejí z různých kontinentů. Podle druhu se jestřábi vyskytují ve vysokých horách, městských centrech, lesech a zemědělských oblastech, v pouštích, stepích a říčních údolích. Většina druhů však vyžaduje přístup k lovu na otevřeném terénu.
  • U jestřábů se ženy a muži starají o mláďata společně. Hnízdo, které se vylíhne ve skalních zdech, jeskyních stromů, opuštěných hnízdech nebo dravých ptácích a ve starých budovách, se obvykle skládá ze tří až šesti vajec. Kuřata opouštějí hnízdo nejpozději po padesáti dnech.
  • Jako vynikající umělci létání a extrémně zdatní a rychlí lovci sedí jestřábi na stožárech, stromech a jiných kopcích, aby prozkoumali svou potenciální kořist. Tito je přemohli většinou tím, že na ně zcela neočekávaně zaútočili ze vzduchu.
  • Sokolí se živí malými savci, obojživelníky, velkým hmyzem, plazy a menšími ptáky, v závislosti na jejich rozšíření. Protože tráví většinu času ve vzduchu, nemají sami sebe téměř žádné dravce. Ostatní jestřábi mohou být vypleneni pouze jestřábi jestřábů, což je vzácné.
  • Po tisíce let je moření nebo tzv. Sokolnictví důležitou technikou lovu v mnoha kulturách po celém světě, z nichž mají prospěch lidé i sokoli. Zkrocení jestřábů je časově náročné a vyžaduje velkou trpělivost, zkušenosti a empatii ze strany sokolníka. Tato starověká lovecká technika se dodnes používá k lovu králíků, koroptvů, bažantů, holubů nebo kachen.