Informace

Zajíc - charakteristika


portrét

název: Zajíc
Další jména: Evropský králík
Latinské jméno: Lepus europaeus
třída: Savci
velikost: asi 40 - 70 cm
závaží: 2 - 6 kg
věk: až 12 let
vzhled: světle až tmavě hnědá srst, lehčí pobřišnice
pohlavní dimorfismus: Ne
Typ výživa: Herbivore (býložravec)
jídlo: Tráva, listy, byliny, kořeny
pomazánka: Evropa, Asie, Austrálie, Severní Amerika
původní původ: Evropa
Spánek-probouzení rytmus: soumrak a noční
habitat: otevřené nebo polootevřené krajiny
přirození nepřátelé: Fox, pes, kočka, draví ptáci, havran, vrána
pohlavní dospělost: na konci prvního roku života
páření: Únor - říjen
těhotenství: 40 - 42 dní
velikost vrhu: 1 - 5 mláďat
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o zajíci

  • Zajíc nebo Lepus europaeus popisuje druh savce v Leporidae nebo zajíc, který je dnes rozšířen na mnoha kontinentech.
  • Zajíc původně sídlící ve Španělsku, Itálii a Řecku byl naturalizován jako populární lovecké zvíře v celé Evropě.
  • Vzhledem k tomu, že některé exempláře byly vystaveny také v Americe, Austrálii a na Novém Zélandu, je nyní zajíc také domovem vysokých zásob.
  • Evropský zajíc obývá převážně otevřené krajiny v Evropě, ohraničené hustými keři a živými ploty, jako jsou louky, pole nebo pole. V Americe a Austrálii se vyskytuje také v suchých stepích a na dunách.
  • Miluje teplá a suchá místa se širokým výhledem.
  • Zajíc Sassen křičí do země, malé prohlubně, do kterých se v nebezpečí stáhne a zůstává tam nehybný.
  • Zajíc je velmi přesné zvíře a většinou aktivní za soumraku a v noci.
  • Polní zajíci mohou vážit více než šest kilogramů a v létě mají tmavě hnědou barvu a v zimě šedivý kabát.
  • Jejich nejvýraznější rozlišovací vlastností jsou ty, které se nazývají Löffler, až do patnácti centimetrů dlouhé uši.
  • Na útěku mohou polní zajíci dosáhnout rychlosti až osmdesáti kilometrů za hodinu a zasáhnout hák, aby unikli pronásledovateli.
  • Během období rozmnožování, které se vyskytuje v Evropě od února do října, lze během dne pozorovat také zajíce.
  • Zajíc má podle polohy očí panoramatický výhled téměř 360 stupňů, i když je krátkozraký.
  • Polní zajíci se živí hlavně pupeny, bylinkami a trávami.
  • Jakmile je kaše naštěpena, zajíc ji po exkreci spotřebuje podruhé, aby splnila svůj požadavek na vitamín B1.
  • Samice rodí třikrát až čtyřikrát ročně až pět mladistvých na vrh, které jsou již plně vyvinuté a chovatelky hnízd.
  • Průměrná délka života zajíce v divočině je až dvanáct let, přičemž mnoho exemplářů se již v prvním roce života stalo obětí predátorů.
  • Na hnědé zajíce honí zejména lišky, draví ptáci, havrani, kočky a divokí psi. Díky moderním zemědělským metodám jsou dnes jeho stanoviště ohrožena na mnoha místech, protože intenzivní mýtina vede k tomu, že již nenajdou žádná další úkryty.