Ostatní

Profil Emu


portrét

název: Emu
Latinské jméno: Dromaius
třída: Ptáci
velikost: 1,2 - 1,5 m
závaží: do 50 kg
věk: až 20 let
vzhled: možné hnědé, šedé a černé peří
pohlavní dimorfismus:
Typ výživa: Herbivore (býložravec) / Fruiteater (frugivor)
jídlo: Ovoce, listy, tráva, semena
pomazánka: Austrálie
původní původ: Austrálie
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: nejlépe otevřené travní porosty
přirození nepřátelé: Dingo, liška
pohlavní dospělost: o věku tří let
páření: Listopad - leden
páření: 55 - 60 dní
velikost spojky: 10 - 25 vajec
společenské chování: Rodinné sdružení
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o Emu

  • Emu nebo Dromaius novaehollandiae je bezletý pták nadřádu běžci, jehož lokalita je omezena na Austrálii. Kdysi existovaly další dva poddruhy kromě Emu, které vyhynuly více než 150 let. Emu je tak dnes jediným živým druhem svého rodu.
  • Emus je v Austrálii rozšířen, s výjimkou východního pobřeží a některých hustě zalesněných oblastí na severu a někdy v blízkosti lidských sídlišť. Raději žijí na otevřených pastvinách, suchých pouštích a eukalyptových lesích.
  • Emus se také choval na farmách ve své domovské zemi asi tři desetiletí, protože jejich maso i jejich vejce, kůže a peří jsou komerčně využívány a zpracovávány.
  • Většinu dne Emus tráví jako samotář hledáním jídla. Nejedná se o lokalizované všežravce, kteří se živí hlavně trávou, ovocem, bobulemi, listy, semeny a bylinkami, ale neznepokojují různé druhy hmyzu a měkkýšů.
  • V průběhu dlouhých výletů, kdy dojde k nedostatku potravin, se spojí Emus v obrovských skupinách několika tisíc zvířat a potulují se po venkově, aby vytvořili nové potravinové zdroje. V těchto migracích by se Emus měl řídit povětrnostními podmínkami, protože se obvykle pohybují tam, kde lokalizují srážkové oblasti.
  • Emus je vysoký asi jeden a půl metru a může dosáhnout maximální hmotnosti 50 kilogramů.
  • V případě emu jsou samice výrazně větší a těžší než samci.
  • Jejich drobná křídla jsou dlouhá pouze deset až dvacet centimetrů a jsou z velké části k ničemu. Z tohoto důvodu jsou emu jediní ptáci na světě, kteří mají na telatách výrazné svaly, což jim umožňuje přeskakovat dva metry.
  • Stávkující je peří emů, které více připomíná vlasy na hlavě než na peří. To je způsobeno tím, že peří Emu nerostou z vlastních kořenů, jako u jiných ptáků, ale visí ze dvou ostnů. Volně uspořádaný, hnědošedý vzorovaný peří na trupu vypadá jako chlupatá srst a chrání ptáka během dne před silným UV zářením.
  • Stejně jako u pštrosa, vzdáleného příbuzného Emuse, se samec také stará o vejce a mláďata těchto ptáků. Poté, co se černobílé pruhované kuřata vylíhnou a opustí hnízdo, zůstávají v bezprostřední blízkosti svého otce asi šest měsíců a starají se o ně s oddaností.
  • Mnoho mladých emů se v prvních letech života stává obětí dravých ptáků, lišek a dingoů.
  • Emus jsou ve volné přírodě asi dvacet let, jejich životnost je v zajetí mnohem vyšší.
  • Kromě klokanů jsou emusy považovány za důležité národní zvíře v Austrálii, které je pojmenováno po lokalitách, horách a vodách, jakož i potravinách, pivech a časopisech.