V detailu

Plameňák - profil


portrét

název: Plameňák
Latinské jméno: Phoenicopteridae
třída: Ptáci
velikost: 100 - 150 cm
závaží: 2 - 3,5 kg
věk: 10 - 30 let
vzhled: bílo-růžová
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Planktonový filtr (planktivor)
jídloPlankton, korýši, larvy hmyzu
pomazánka: Afrika, Asie, Evropa, Severní a Jižní Amerika
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: aktivní den a noc
habitat: slaná jezera
přirození nepřátelé: Draví ptáci
pohlavní dospělost: s 2 - 5 lety
páření: Leden - březen
páření: 26 - 30 dní
velikost spojky: 1 - 2 vejce
společenské chování: formování kolonií
Od zániku: ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o plameňáku

  • Plameňáci dluží svou růžovou barvu jídlu. Při filtrování vody berou malé kraby. Barviva raků (karotenoidů) pak poskytují charakteristickou barvu po určité době. Z tohoto důvodu jsou novorození plameňáci stále bílí.
  • Plameňáci preferují slaná jezera jako lokalitu.
  • Plameňáci filtrují vodu zobákem. Po naplnění zobáku vytéká voda znovu. Zpátky v zobáku zůstávají plankton a malý hmyz.
  • Plameňáci se chovají na rybnících vyrobených z vlastního bahna uprostřed jezer. Tam jsou nerušeně a pokud hladina vody zůstává konstantní, také bezpečná před dravci.
  • Mladé plameňáky krmí matka a otec takzvaným goiterovým mlékem. Tato mléčná látka je vytvářena a uškrcena plameňáky v oblasti horního zažívacího traktu.
  • Plameňáci jsou chovatelé kolonií. Proto se vyskytují pouze ve větších skupinách.
  • Plameňák obvykle klade pouze jedno vejce ročně.
  • Čím je plameňák medvěd starší, tím vyšší je pravděpodobnost, že jeho mladý přežije.
  • Plameňáci se vyhýbají jezerům s rybami, protože se jedná o přímé konkurenty s potravinami.
  • Mezitím v Německu dokonce žijí plameňáci. V Zwillbrocker Brenn, přírodní rezervace v Severním Porýní-Vestfálsku, žije malá skupina plameňáků. Jejich původ nelze objasnit dodnes. Ohnisko je podezřelé z divočiny.