Obecný

Osel - hledaný plakát


portrét

název: Osel
Další jména: Domácnost
Latinské jméno: Equus asinus asinus
třída: Savci
velikost: 100 - 150 cm
závaží: 100 - 350 kg
věk: 10 - 35 let
vzhled: šedá, hnědá
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Herbivore (býložravec)
jídlo: Tráva
pomazánka: celosvětově
původní původ: pravděpodobně Asie nebo Afrika
Spánek-probouzení rytmus: aktivní den a noc
habitat: Hory, stepi, vysočiny
přirození nepřátelé: Predátoři
pohlavní dospělost: s 2 - 3 roky
páření: po celý rok
těhotenství: 12 - 14 měsíců
velikost vrhu: 1 - 2 koťata
společenské chování: Rodinné sdružení
Od zániku: Osel není ohrožen, ohrožený divoký zadek
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o osli

  • Osel je z afrického osla. Mužská domestikace (zkrocení a rozmnožování) začala asi před 6 000 lety ve starověkém Egyptě.
  • Osli se na rozdíl od koně dobře chovají na nerovném terénu.
  • Osli mohou být kříženi s koňmi. To má za následek neplodného potomka, protože obě plemena mají různý počet chromozomů. (♂ kůň + ♀ osel = mule) (♂ osel + ♀ kůň = mule)
  • Divoké osly komunikují na míle daleko přes hlasité křik.
  • Osli vypadají skoro jako domácí koně. Důvodem je skutečnost, že oba druhy zvířat patří do stejné rodiny (koně) a spolu úzce souvisejí. V jedné charakteristice se obě zvířata jasně liší: osli mají dlouhé a velké uši, koně krátké a malé uši.
  • Období březosti oslíků trvá asi jeden rok, což je ve srovnání s lidmi mnohem delší. Příčina: Divoké osly musí být vyvinuty dostatečně daleko po svém narození, aby mohly sledovat mateřské zvíře. Jinak by to bylo pro dravce snadný cíl.
  • Osli tráví většinu dne jídlem. Protože požadavek na tekutinu nelze pokrýt jídlem, osli pravidelně vyhledávají vodní skvrny.
  • Když se bojí, osli mají zvyk zastavit se a přemýšlet. Osli jsou kvůli tomuto chování falešně obviněni z tvrdohlavosti.