Ostatní

Slon - hledaný plakát


portrét

název: Slon
Latinské jméno: Elephantidae
třída: Savci
velikost: do 3,5 m
závaží: 3 000 - 5 000 kg
věk: 30 - 60 let
vzhled: šedá
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Herbivore (býložravec)
jídlo: Rostliny, listy, tráva, dřevo
pomazánka: Afrika a Asie
Spánek-probouzení rytmus: denní / noční
habitat: Step, savana, deštný prales
přirození nepřátelé: Lev, tygr
pohlavní dospělost: asi 10 let
páření: po celý rok
těhotenství: 20 - 22 měsíců
velikost vrhu: 1 mládě
společenské chování: Stádo zvíře
Od zániku: Ano
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o slonovi

  • Afričtí a asijští sloni se snadno odlišují podle svých uší. Slon africký žije v teplejších oblastech, a proto má výrazně větší uši (viz obrázek), díky kterým může uvolňovat přebytečné tělesné teplo.
  • Sloni se nemohou potit.
  • Sloni komunikují přes (neslyšitelné pro lidi) infrazvukem. Tímto způsobem mohou sloni spolu mluvit na velké vzdálenosti (více než 10 km).
  • Kvůli jeho kly je populace slonů ohrožena lovci. Vzácná slonovina skóre na černém trhu ceny několik tisíc eur.
  • Sloni tráví většinu dne hledáním potravy. To je také nutné, protože dospělý slon musí jíst denně mezi 150 a 250 kg.
  • Pokud slon zemře ze stáda, ostatní sloni ho truchlí po celé dny. Stádo slonů se často vrací i po letech na místo zemřelého slona.
  • Stáda spolu se svými mláďaty tvoří pouze samice slonů. Samci se jako samota setkávají pouze v období páření se stádem.
  • Skupina slonů obvykle nemá žádné přirozené nepřátele, kterých by se měla bát. Pouze ve výjimečných případech (nemocní nebo zvláště mladí sloni) dokáže lev nebo tygr uspět v zajetí slona.
  • Při narození váží mladý slon již přes 100 kg. Proto většina slonů porodí pouze jedno tele na vrh.
  • Vzdělávání mladých slonů je převzato celou skupinou.
  • Kmen slona se skládá z více než 40 000 svalů a slouží slonovi jako nos a svírající orgán.