V detailu

The Degu - hledaný plakát


portrét

název: Degu
Další jména: Kroví krysa
Latinské jméno: Octodon Degus
třída: Savci
velikost: 11 - 16 cm
závaží: 200 - 280 g
věk: 3 - 8 let
vzhled: nahnědlé barevné varianty
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Semeno jedlík (granivor)
jídlo: Semena
pomazánka: Argentina, Chile
původní původ: Jižní Amerika
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: Polopouště
přirození nepřátelé: Draví ptáci, liška
pohlavní dospělost: s 6 měsíci
páření: Srpen - říjen
těhotenství: 3 měsíce
velikost vrhu: 1 - 10 mláďat
společenské chování: Rodinné sdružení
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o degu

  • The Degu je malý hlodavec keřů, kteří žijí výhradně v Chile v divočině a na celém světě si získávají stále větší popularitu jako domácí mazlíček už asi deset let.
  • Degus jsou kompaktní hlodavci, kteří dosahují délky těla asi třicet centimetrů s ocasem, samci jsou o něco větší a tlustší než samice.
  • Její kabát se objevuje ve středně jemném hnědém tónu. Břicho a nohy jsou pokryty bělavou srstí, zadní nohy mají na přední straně dlouhé štětiny. Řídce chlupatý ocas končí černým protáhlým střapcem.
  • Tmavé oči a tenké, jemné a téměř průhledné uši dodávají Degusovi roztomilý vzhled, díky čemuž je tak atraktivní pro vlastnictví domácích zvířat.
  • Ocas Degu je extrémně citlivý a může být snadno zraněn zraněním. Zraněná oblast je odhozena, zvíře samotné nahlodalo kost a nemůže být regenerováno. Degus však může žít bez problémů s vážně zkrácenými ocasy.
  • Tato zranění jsou přitahována především Degusem v přírodě útoky dravců, jako jsou draví ptáci, lišky nebo hadi. Použití špičky ocasu slouží jako účinná taktika, aby nedošlo k pádu jejich útočníků a rychlému útěku. V zajetí může být ztráta ocasu způsobena také nesprávnou manipulací s majitelem nebo zavěšením v kleci.
  • V divočině se Degus živí hlavně listy, různými semeny a mladými rostlinnými výhonky, které během chladných zimních měsíců ukládají na své samostatně vykopané zemní práce.
  • Rostlinné jídlo je degu tráveno fermentací v cecum. Stejně jako mnoho jiných hlodavců, jako je zajíc, i degu sbírá trus znovu, což jim umožňuje trávit podruhé a plně absorbovat živiny, které obsahuje.
  • Na rozdíl od mnoha jiných menších hlodavců se Degus šíří ve volné přírodě pouze jednou, zřídka dvakrát ročně. Během páření se samci chovají velmi agresivně vůči všem závodníkům ve skupině a rádi označují budovu svých vybraných žen močí.
  • Po těhotenství v průměru devadesát dní porodí samice až šest mladých, již plně vyvinutých a kojících pouze šest týdnů. Dokud nedosáhnou sexuální zralosti ve věku asi šesti měsíců, často se připojují k odděleným sexuálním skupinám.
  • Jako domácí mazlíčci jsou Degus relativně nenároční, přičemž postoj je doporučován v malých skupinách nebo alespoň ve dvojicích, protože jsou to mimořádně společenská zvířata. Jsou inteligentní, mírumilovní a zvědaví a mohou být velmi přátelští s milující pozorností. Protože se hodně pohybují, měla by být vybrána velká klec, nejlépe s mnoha podlahami a možnostmi ústupu.
  • V zajetí může Degus dosáhnout věku až osmi let, pokud bude chován vhodným způsobem.