Volitelný

Profil ledňáka


portrét

název: Ledňáček
Latinské jméno: Alcedo atthis
třída: Ptáci
velikost: 13 - 16 cm
závaží: 30 - 40g
věk: 7 - 10 let
vzhled: namodralé peří
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: převážně rybář (piscivor)
jídlo: Obojživelníci, ryby, hmyz, měkkýši
pomazánka: Asie, Evropa, severní Afrika
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: stojaté a pomalu tekoucí vody
přirození nepřátelé: Draví ptáci
pohlavní dospělost: ?
páření: Březen
páření: 18 - 21 dní
velikost spojky: 3 - 7 vajec
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ano
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o ledňáči

  • Ledňáček patří do skupiny skutečných ledňáků, což zahrnuje celkem asi devadesát druhů po celém světě. Společným znakem všech ledňáčků je jasný a barevný peří, které svítí v různých barvách v závislosti na světle.
  • Ledňáček, který pochází ze střední a severní Evropy, Asie a severní Afriky, se jeví jako silný a má dlouhý zobák a relativně krátký ocas.
  • V závislosti na svém dosahu je ledňáček stěhovavý nebo stojící pták. Například vzorky ve skandinávském stylu migrují v zimním období do svých severoafrických zimních čtvrtí.
  • Ledňáček žije výhradně v těsné blízkosti průzračné, stojaté nebo jen pomalu tekoucí vody s vysokou zásobou malých ryb, které mu slouží jako hlavní zdroj potravy. Kingfisher se tak nachází na čistých i přírodních řekách a potokech, jakož i na umělých kanálech, rybnících a jezerech.
  • Ledňáček se kromě ryb živí také vodním hmyzem, malými krabi, larvami, žabami a hlemýždi. Zachycuje je charakteristickým ponorným potápěním, ve kterém během několika vteřin vrhá hlavu a mírně nakloněnou cestu do vody a potom ji chytí přímo pod hladinu vody.
  • Ledňáčci mohou své kořisti špehovat na velké vzdálenosti a používat vodní hladinu jako zvětšovací sklo. To jim umožňuje snadno měřit vzdálenost, kterou se oběť pohybuje ve vodě, a jejich perfektní kondiční predátorský skok.
  • Aby sežral ryby své kořisti, které jsou někdy deset centimetrů dlouhé, usadí se ledňáček na větvi a třese se, dokud se nepřestane pohybovat.
  • Kingfishers jsou jen asi šestnáct centimetrů dlouhý a dosáhnout maximální tělesné hmotnosti čtyřicet gramů. U dospělých vzorků však může být rozpětí křídla až 25 centimetrů.
  • Obzvláště nápadné v případě ledňáčků jsou zelenkavá nebo tyrkysově modrá, duhovitá záda a hlava s azurově modrými skvrnami, stejně jako zářivě oranžové břišní a obličejové skvrny.
  • Kingfishers jsou přísně monogamní a tráví většinu svého života v těsném páření, s muži často chovat se dvěma ženami současně.
  • Samice položí vejce do hnízda hnízdícího do hlíny v hlinité, špatně zakořeněné zemi. Jeskyně se obvykle nachází na břehu v těsné blízkosti vody a může být až dva metry dlouhá, s některými druhy hlášenými více než osmi metry hnízdními místy.
  • V závislosti na druhu jsou mladíci schopni dosáhnout povrchu z hnízdní dutiny již po několika dnech nebo několika týdnech a samostatně hledat potravu.
  • Průměrná délka života ledňáků je v závislosti na druhu až 10 let.