Ostatní

Dančí - hledaný plakát


portrét

název: Dančí
Další jména: /
Latinské jméno: Dama dama
třída: Savci
velikost: 1,2 - 1,5 m
závaží: 50 - 90 kg
věk: 15 - 25 let
vzhled: variabilní barevné variace, v závislosti na ročním období
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Herbivore (býložravec)
jídlo: Listy, trávy, byliny
pomazánka: Evropa, Malá Asie, Nový Zéland, Severní Amerika, Jižní Amerika
původní původ: pravděpodobně jižní Evropa
Spánek-probouzení rytmus: v závislosti na distribuční oblasti
habitat: preferuje lehké lesy
přirození nepřátelé: Fox, domácí pes
pohlavní dospělost: od druhého roku života
páření: Říjen - listopad
těhotenství: asi 230 dní
velikost vrhu: 1 - 3 mláďata
společenské chování: Stádo zvíře
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o dančí jeleni

  • Dančí nebo dama dama popisuje živočišný druh, který se počítá do skutečného jelena uvnitř párů kopytníků, kteří žijí ve velkých částech Evropy a Asie.
  • Naturalizací se dančí zvěř dnes vyskytuje také na Novém Zélandu a v některých zemích Jižní a Severní Ameriky.
  • Dančí jelen je běžný v nížinách a v pohoří, kde osídluje řídké lesy listnatými stromy. Často se vyskytuje také v hustých lesích a zalesněných oblastech poblíž řek a dun.
  • Dosahuje délky hlavy a trupu maximálně 150 centimetrů a výšky ramen přibližně jednoho metru, přičemž krávy jsou menší než babky.
  • Bucks mají velký paroh, který se v průběhu života neustále zvětšuje na tzv. Klíčky a každý rok v květnu nebo červnu klesá. Nové parohy okamžitě začnou znovu růst.
  • V létě má dančí červenohnědá srst pokrytá skvrnami, které ukazují charakteristickou linii úhořů uprostřed zad. Na ventrální straně se kožešinové šaty objevují ve světle krémovém tónu. Stávkující je zejména černé zarámované, jasně bílé zrcadlo.
  • V zimě má srst spíše šedavě hnědou barvu a již nevykazuje žádné patrné skvrny.
  • Plemena také produkovaly bílé, černé a porcelánové varianty.
  • Samičí daňci jsou vážná zvířata, která se spojují s telaty a mladými jeleny v malých baleních. Bucky tvoří vlastní skupiny a připojují se k ženským smečkám pouze během páření.
  • V závislosti na distribuční oblasti jsou daňci denními nebo nočními.
  • Na podzim začíná říční sezóna. Samci se samičkám vzdávají hořkých bojů.
  • Po páření v říjnu a období březosti asi 33 týdnů přináší kráva mladé zvíře, méně často až tři telata na svět.
  • První dva týdny života tráví telata schovaná v houští a matka je navštěvuje pouze pro kojení. Poté ji následují a po dvanácti měsících jsou odstaveni.
  • Jídlo dančího jelena se skládá z listů, pupenů, výhonků, bylin a kůry.
  • Mezi jejich predátory patří vlci, medvědi, rysi a pumy a někdy i divočáci.
  • V baleních samice chrání telata před útočníky vážným zraněním předních nohou.
  • Ve volné přírodě, daňci dosáhnou věku až 25 let.