V detailu

Profil Dodo


portrét

název: Dodo
Další jména: Dronte, Doudo, Dudu
Latinské jméno: Raphus cucullatus
třída: Ptáci
velikost: asi 1 m
závaží: do 20 kg
věk: ?
vzhled: modrošedé peří
pohlavní dimorfismus: ?
Typ výživa: Ovocný jedlík (frugivor)
jídlo: Ovoce
pomazánka: zaniklý
původní původ: Mauricius, La Réunion
Spánek-probouzení rytmus: ?
habitat: Deštný prales
přirození nepřátelé: /
pohlavní dospělost: ?
páření: ?
velikost spojky: 1 vejce
Od zániku: Zaniklý
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o dodo

  • Dodo nebo Raphus cucullatus popisuje zaniklý druh ptáků, který byl zařazen do rodiny holubů a sídlil na Mauriciiu a Réunionu, dvou ostrovech v Indickém oceánu.
  • Živé exempláře tohoto druhu byly naposledy hlášeny v roce 1690, takže vědci tento rok definovali jako datum konečného vyhynutí.
  • Původ jeho jména je stále neznámý. Předpovědi naznačují, že „Dodo“ pochází buď z portugalského slova „doudo“, což znamená „simpleton“, nebo pochází z nizozemštiny.
  • Dodo bylo lidmi vymýceno. Jako bezletý, poněkud baculatý pták, který před příjezdem evropských námořníků neznal nepřátele, a proto si nevyvinul žádné obranné mechanismy, byl lidmi nejprve loven jako potenciální dodavatel masa. Ukázalo se však, že maso bylo žluklé, tvrdé a proto nepoživatelné. Osadníci proto začali jíst vejce položená v hnízdě na zemi a krmit je jejich hospodářskými zvířaty. Dokonce i potkani, kteří cestovali na lodích námořníků, sloužili vejce Dodos jako zdroj potravy. 180 let po příchodu prvních Evropanů do domu Dodos tento pták úplně zmizel.
  • Protože Dodo neměl žádné přirozené predátory, jeho vejce nebyla maskována, ale měla nápadnou žlutou barvu.
  • Dodo bylo asi o velikosti labutě, asi metr vysoké. Podle současných účtů mělo dodo modrošedé peří, zobák asi dvacet pět palců široký, široký a mírně ohnutý vpředu a drobná křídla.
  • Navíc dodo mělo na ocasu světlé a stočené chomáče.
  • To, zda obrazové znázornění nadváhy a poněkud nemotorně vypadajícího ptáka skutečně odpovídá skutečnosti, nelze dnes ověřit. Vědci mají podezření, že Dodos mohl mít sezónní tuk nebo se v zajetí přeplnil.
  • Prudký pokles stromů kalvárie na Mauricii je již dlouho spojen s eradikací doda. Pták by měl být jediným zvířetem, které by mohlo prasknout tvrdou skořápku ořechů calvarium. Protože Dodo vylučoval trávená semena těchto stromů stolicí, pravděpodobně se podílel na reprodukci kalvarie nebo „dodo stromů“.
  • Kromě oříškových ořechů se dodo krmilo jako čistý býložravec a další semena, ovoce a ořechy.
  • Dodo získal mezinárodní slávu jako postava v Lewis Carrollově "Alice's Adventures in Wonderland".