Informace

Pěnkava - hledaný plakát


portrét

název: Pěnkava
Latinské jméno: Fringilla coelebs
třída: Ptáci
velikost: 9 - 15 cm
závaží: 20 - 30 g
věk: 2 - 5 let
vzhled: červenohnědý hřbet, modrošedá hlava, černo bílé peří
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Insectivore (insectivore)
jídlo: Bobule, hmyz, larvy
pomazánka: Evropa, Asie, severní Afrika
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: Listnaté lesy
přirození nepřátelé: Draví ptáci
pohlavní dospělost: o věku dvou let
páření: Duben - červenec
páření: 12 - 13 dní
velikost spojky: 4 - 5 vajec
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o pěnkavu

  • Pěnkava je zástupcem Edelfinkenu a počítá se tedy do ptáků passerine. V rámci rodu plevelů se rozlišuje mezi osmnácti známými poddruhy v závislosti na distribuční oblasti.
  • Tento pták se vyskytuje v Evropě s výjimkou severní Skandinávie ve všech zemích. Její distribuční oblast sahá od jižního Portugalska po střední Sibiř. Pěnkavy se vyskytují také na Azorech, Kanárských ostrovech a na některých italských a řeckých ostrovech.
  • Pěnkava vděčí za své jméno výrazným a melodickým vokálům, které ve skutečnosti vydávají slova „Fink“ nebo „Pink“ a končí na konci každé stanzy trilkem. Již v únoru je slyšet takzvaná finská samec sedící vysoko na stromech.
  • Rytmus a hlasitost vokálů se liší v závislosti na distribuční oblasti.
  • Pěnkava klade malé nároky na své prostředí a vyskytuje se v lesích i v zahradách, parcích a hřbitovech bohatých na stromy. Jako kulturní nástupce ráda zůstává blízko k lidem, a proto žije ve velkých městech.
  • Jako stěhovavý pták opouští na podzim severní a střední evropskou šlechtitelskou oblast a zimu tráví ve středomořských zemích Evropy, na Středním východě a v severní Africe. Na jaře se samci vracejí do své vlasti týdny před ženami, aby bránili své území před konkurencí.
  • Po příchodu samice začíná okamžitě stavbou bohatě tvarovaného hnízda ve tvaru pohárku v dobře skryté větvi vidlice. Chovatelská sezóna začíná v dubnu a trvá přibližně dva týdny. Spojka se obvykle skládá ze čtyř až šesti vajec. Kuřata opouštějí hnízdo po dalších dvou týdnech, rodiče začínají dalším potomkem.
  • I když jsou chlapci po opuštění hnízda samostatně výdělečně činní, mnoho z nich zůstává po nějakou dobu poblíž svých rodičů nebo žijí společně v rodinných sdruženích.
  • Pěnkava dosahuje výšky patnáct centimetrů a tělesné hmotnosti asi dvacet až maximálně třicet gramů.
  • Samec se objevuje v nápadném zbarvení a kresbě. Má zářivě načervenalé hnědé záda a obličejové skvrny, modrošedou hlavu, vínově červené břicho a černobílá křídla se vzorem, kde barvy vypadají v létě intenzivnější než v zimě. Peří samice je však nenápadně zbarveno hnědohnědou prsou a nahnědlou béžovou hlavou.
  • Pěnkava se živí hlavně hmyzem a pavouky, koncem léta a podzimem také semeny a plody. Mladí jsou krmeni hmyzem, housenkami a larvami hmyzu.
  • Pěnkava má průměrnou délku života v průměru pět let, ale v zajetí může také stárnout.