Obecný

Moose - hledaný plakát


portrét

název: Moose
Latinské jméno: Alces alces
třída: Savci
velikost: až 2,5 m vysoká
závaží: 400 - 700 kg
věk: 6 - 18 let
vzhled: tmavě hnědá
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Herbivore (býložravec)
jídlo: Listy, mladé výhonky, vodní rostliny
pomazánka: Severní Amerika, Severní Evropa, Severní Asie
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: Jehličnaté lesy
přirození nepřátelé: Bear, vlku
pohlavní dospělosts asi 1 1/2 roky
páření: Září - listopad
těhotenství: 9 měsíců
velikost vrhu: 1 - 2 koťata
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o los

  • Jen samec losů pěstuje paroh. Paroh však neslouží jako zbraň proti predátorům, nýbrž v boji se spiknutím k uložení žen. Na jaře po období říje padají parohy a rostou znovu až do příští říje.
  • Původně losa pocházela ze střední Asie a odtud se šířila přes jehličnaté lesy na severní polokouli.
  • Moose by neměl být zaměňován s sobem. Ačkoli oba patří do rodiny jelenů, liší se svým vzhledem (losy se stávají mnohem větší a těžší) a chováním (sobi jsou stádová zvířata, losy jsou samotáři), které se od sebe výrazně liší.
  • Vodní rostliny se nejlépe jedí losy.
  • Na celém světě se celková populace losů odhaduje na asi 2,5 milionu jedinců. Takže Los není ohrožen vyhynutím. Největší populace žije na Aljašce a ve Skandinávii.
  • Moose jsou problémem na silnici. Každý rok umírá mnoho lidí při dopravních nehodách losem.
  • Většinou losa porodí pouze jedno tele za rok.
  • Moose jsou samotáři, kteří toulají krajinou s jiným losem pouze během páření.
  • Jako vynikající plavci a potápěči moose mohou dokonce jíst pod vodou. Pro losy jednoduše pracuje jeho nosní dírky a drží vzduch.