Obecný

The Dingo - Wanted Poster


portrét

název: Dingo
Další jména: Divoký pes
Latinské jméno: Canis lupus dingo
třída: Savci
velikost: do 120 cm (délka trupu)
závaží: 10 - 20 kg
věk: 8 - 10 let
vzhled: krátký, zlatohnědý kabát
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Carnivore
jídlo: drobní savci, vačnatci, hmyz, hlodavci
pomazánka: Austrálie, Thajsko
původní původ: Austrálie
Spánek-probouzení rytmus: noční
habitat: Semidesert, Desert, Tropické deštné pralesy
přirození nepřátelé: Šakale, hadi
pohlavní dospělost: o druhém nebo třetím roce života
páření: po celý rok
těhotenství: 60 - 70 dní
velikost vrhu: 1 - 10 mláďat
společenské chování: Osamělé / zabalené zvíře
Od zániku: ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o dingovi

  • Dingo patří do rodiny vlků a šakalů a je nyní divoký, dříve domestikovaný pes v různých regionech a krajině Austrálie.
  • Žije v smečkách s převahou mužů v určené lovecké rezervaci a nachází se v pouštích a horských lesích i v tropických oblastech.
  • Jeho přesný původ není až dosud jednoznačně zkoumán, protože k jeho sestupu existují různé teorie. Má se za to, že přišel s námořníky z Asie do Austrálie a není jasné, zda tito psi v té době sloužili lidem jako domácí mazlíčci nebo jako dodavatel masa.
  • Archeologické nálezy však dokazují, že Dingo žil v těsném vztahu s domorodci před několika tisíci lety.
  • V podstatě se všichni australští diví psi nazývají dingoes. Hybridy s domácími psy však vytvořily mnoho hybridů, které stále více nahrazují čistokrevného dinga.
  • Předpoklad, že pochází z jihovýchodní Asie, je blízko, protože Dingo tam vypadá velmi podobně jako domácí psi. S délkou těla asi 120 centimetrů a výškou ramene šedesáti centimetrů přináší na štíhlou postavu maximálně dvacet kilogramů, samci jsou výrazně těžší a větší než samice. Dingoové šíření ve středních oblastech a na jihu země jsou o něco menší a choulostivější než ti, kteří žijí v severní Austrálii.
  • Krátká a hustá srst dinga se objevuje v typické červenohnědé až béžové barvě s bílými znaky na hrudi, končetinách a ocasu a hustou u ocasu. Vzácnější jsou dingoes s hnědou, černou nebo bílou srstí.
  • Dinga mají širokou a podlouhlou lebku se vzpřímenými trojúhelníkovými ušima a zúženou a dlouhou čenichem.
  • V závislosti na klimatických podmínkách svého stanoviště jsou dingoes aktivní ve dne iv noci.
  • Dingo se živí masožravcem různých zvířat. Jeho spektrum kořisti sahá od větších hmyzů až po skot, přičemž u velkých živočišných druhů lze obvykle rabovat pouze mladá zvířata. Protože často útočí na stáda hospodářských zvířat, je australští zemědělci klasifikováni jako škůdce.
  • Jeho oběti jsou zabity dingo s úmyslným kousnutím do krku.
  • V rámci smečky se samicím se samicemi obvykle povoluje pouze pár. Po březosti asi dva měsíce rodí samice několik štěňátek. Vrh může obsahovat až deset mláďat.
  • Matka se o ně stará po dobu maximálně šesti měsíců, než se naučí lovit samostatně a po jednom roce odejdou ze smečky.
  • V divočině jsou dingoes v průměru deset let.
  • Díky důsledné socializaci se může dingo stát velmi laskavým a filantropickým. Pro postoj jako domácího mazlíčka v pravém slova smyslu však není vhodný, protože by kvůli své nezávislosti znovu a znovu protrhl. Tento postoj je v Evropě zakázán, ale v mnoha regionech je běžný v Austrálii.