V detailu

Jezevec - hledaný plakát


portrét

názevJezevec
Další jménaFotografie: Evropský jezevec
Latinské jméno: Melinae
třída: Savci
velikost: 50 - 80 cm
závaží: 5 - 20 kg
věk: 10 - 15 let
vzhled: černá a bílá pruhovaná hlava
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Omnivore (omnivor)
jídlo: Bobule, hmyz, hlemýždi, ovoce, červi, semena
pomazánka: Asie, Afrika, Evropa, Severní Amerika
původní původ: Evropa
Spánek-probouzení rytmus: noční
habitat: Mokřady, listnaté a smíšené lesy, mokřady
přirození nepřátelé: Fox, Wolf
pohlavní dospělost: s druhým / třetím rokem života
páření: ?
těhotenství: 45 dní
velikost vrhu: 1 - 5 mláďat
společenské chování: Rodinné sdružení
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o jezevci

  • Jezevec nebo melinae popisuje skupinu dravců, která zahrnuje několik druhů.
  • V jezevcích se rozlišuje mezi evropským a americkým jezevcem, jezevcem medem, malajským smradlavým jezevcem a sluneční střechou v závislosti na distribuční oblasti.
  • Jezevci pocházejí ze Severní Ameriky, velkých částí Asie, Afriky a Evropy.
  • Evropský jezevec nebo meles meles je považován za největší kuna ve střední Evropě. Nachází se ve všech evropských zemích s výjimkou jižní Itálie a Korsiky, některých středomořských ostrovů a Islandu a žije v řídkých listnatých a smíšených lesích, mokřadech a kopcovité krajině na místech až 2 000 metrů. Zřídka se zastaví v blízkosti lidských sídel.
  • Evropský jezevec dosahuje délky těla až devadesát centimetrů a maximální hmotnosti dvaceti kilogramů.
  • Nejvýraznějším rysem jezevce jsou černé pruhy na bílé hlavě, které vedou od tlamy k očím až k uším. Zbytek jezeveckého kabátu je na zádech tmavě šedý, na břiše tmavě černý.
  • Jezevec má podsaditou postavu s krátkými končetinami a kónickou lebku s dlouhým ňufákem a kulatýma, malými a vystupujícími ušima.
  • Jezevec je nesmírně plaché a noční zvíře, které během dne ustupuje do svých zemních prací. Je loajální k místu, ale ne teritoriální.
  • Tato oblast pokrývá více než sto hektarů a je označena močí.
  • Jezevci jsou přísně monogamní a žijí společně v celoživotních solidních párových vztazích. Spolu s mladými vytvářejí rodinná sdružení, která vytvářejí obrovské podzemní vrty. Mohou se skládat z několika stovek komor a uliček.
  • Ve velmi mrazivých zimách se jezevci ustupují na střechu a udržují hibernaci.
  • Jezevec je všežravec, který živí hlavně vegetariánem. Preferuje semena, ovoce, houby, bobule a kořeny, ale také loví hmyz, drobné hlodavce, plazy, šneky a červy. Cítí svou kořist pomocí svého vynikajícího čichu.
  • Po páření v letním slunovratu se na jaře rodí slepá mláďata a dva měsíce se ošetří. Mladiství muži obvykle opustí rodinu asi po roce.
  • Délka života jezevců je až patnáct let.