Volitelný

The jay - Wanted poster


portrét

název: Jay
Další jména: Herald, Markwart, Waldhäher
Latinské jméno: Garrulus glandarius
třída: Ptáci
velikost: 30 - 35 cm
závaží: 150 - 170 g
věk: 10 - 15 let
vzhled: modro-černé potahy křídla, růžová zadní a horní část, ocasní peří černé, bílý hrudník
pohlavní dimorfismus: Ne
Typ výživa: Omnivore (omnivor)
jídlo: Obiloviny, žaludy, drobní savci, ořechové ovoce, ovoce, hmyz
pomazánka: Asie, Evropa, severní Afrika
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: Listnaté, jehličnaté a smíšené lesy
přirození nepřátelé: Draví ptáci
pohlavní dospělost: na konci prvního roku života
páření: Duben až červen
páření: asi 16 dní
velikost spojky: 3 - 6 vajec
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o sojce

  • Sojka nebo Garrulus glandarius popisuje zpěváka počítaného mezi korvidy, které pocházejí z velké části Evropy, Asie, Středního východu a severní Afriky.
  • Obývá listnaté, jehličnaté a smíšené lesy, veřejné parky a zahrady a hřbitovy. Často je také hostem v krmírnách v soukromých zahradách.
  • Sojky žijí jako účastníci, kteří mohou v závislosti na oblasti distribuce provádět krátkodobé i místní i velmi dlouhé migrace.
  • S tělesnou výškou asi 35 centimetrů je sojka asi tak velká jako Waldohrheule, kestrel nebo vrána. Přináší na váhu v průměru 170 gramů.
  • Sojka je nezaměnitelná díky výraznému peří. Především jasně modré a černé pruhované potahy křídla a nahnědlá růžová zadní a horní část jsou jasnými známkami rozpoznávání. Sněhobílý hrbol stojí v ostrém kontrastu s peřím na břiše, zádech a křídlech. Ocasní peří jsou černé jako části křídel, krátkého zobáku a tváří.
  • Jay vděčí za své jméno své zvláštnosti spočívající v kladení velkých zásob žaludů a ořechů na zimní měsíce. Skryje je na zemi na svém území. Z mnoha těchto žaludů a ořechů rostou nové stromy.
  • Sojka je však všežravec, který se živí různými ořechovými plody, jakož i ovocem, obilím a kukuřicí, ptáky a různými druhy hmyzu a jejich larvami, housenkami, červy a hlemýždi. Jay občas ztratí také vejce a mláďata jiných ptáků nebo myši.
  • Sojka má také mnoho predátorů. Obzvláště mnoho mladých ptáků upadá do vran, Uhusu nebo různých dravých ptáků.
  • Samci a samice se spojují a vytvářejí monogamní sezónní jalovice a líhnou se za rok hnízdo, které se skládá ze tří až šesti vajec.
  • Ploché hnízdo je položeno vysoko na stromě a je jemně vycpané mechem. Mladí ptáci tráví první tři týdny života v hnízdě a krmí je oba rodiče. I poté, co odletěli, zůstávají nějakou dobu v péči svých rodičů.
  • Délka života sojky je asi patnáct let.