Informace

Velký strakapoud - hledaný plakát


portrét

název: Strakapoud velký
Latinské jméno: Dendrocopos major
třída: Ptáci
velikost: 20 - 25 cm
závaží: do 100 g
věk: 5 - 10 let
vzhled: bílo-černé peří šaty
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: hlavně hmyzožravci (insektivor)
jídlo: Hmyz, bezobratlí, semena
pomazánka: Střední Evropa, Eurasie a severní Afrika
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: Lesy
přirození nepřátelé: Draví ptáci, kobyla, liška
pohlavní dospělost: asi 12 - 18 měsíců
páření: Duben - červen
páření: 11 - 13 dní
velikost spojky: 4 - 7 vajec
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o velkém strakapoudovi

  • Strakapoud velký se nachází ve střední Evropě, Eurasii a severní Africe v téměř všech lesích a parcích s vysokou úrovní mrtvého dřeva.
  • Živí se hlavně hmyzem, pavouky, bezobratlými a malými ptáky. V zimě rád krmit domy, kde doslova mleté ​​knedlíky a arašídy a hraje dominantní roli nad ostatními zahradními ptáky. Široká nabídka pokrmů zahrnuje i jahody, ovoce a semena v chladném období.
  • Strakapoud na jaře používá jako preferovaný zdroj potravy vzestupnou krvácející mízu stromů. Aby toho dosáhl, zasáhne špičkou svých silných Meißenschnabelsových malých, těsně rozložených otvorů ve vodorovné linii ve stromové kůře.
  • Kromě těchto děr také navrhl tzv. Kování datelů, malé zářezy ve stromové kůře, aby chytil kořist, jako je hmyz a semena tvrdých skořápek, a pak ho lépe zobákem zobákem.
  • Strakapoud velký se rozmnožuje jednou ročně mezi dubnem a červnem. Spojka obvykle obsahuje mezi třemi a sedmi vejci, která jsou inkubována v jeskyni v shnilých stromech. Poté, co kluci utekli, rodiče opustí jeskyni, aby příští rok zasáhli nové ohniště v jiném stromu. Opuštěné chovné jeskyně slouží jako útočiště a místo pro mnoho dalších zvířat, jako jsou velká prsa, veverky nebo divoké včely.
  • Mnoho velkých strakatých datelů se také snaží porazit jeskynní jeskyně v fasádách domu a může tak způsobit velké škody. V takových případech majitelé domů nemají jinou možnost, než vyhnat ptáky pryč z hliníku, plastu nebo podobně, vlající ve větru.
  • Rychlé poklepání nemusí nutně znamenat, že velký strakapoud vytváří hnízdo nebo hledá jídlo. Buntspechte drummeln na dřevo a mnoho dalších materiálů, které představují vhodné rezonanční tělo pro vzájemnou komunikaci a obranu jejich území proti soupeřům.
  • Na celém světě se populace strakapoudů neustále zvyšuje, pouze v Německu se odhaduje na zhruba 600 000 až 800 000 chovných párů. Strakapoud velký je jedním z nejohroženějších druhů ptáků.