Obecný

Keporkak - hledaný plakát


portrét

název: Keporkak
Latinské jméno: Megaptera novaeangliae
třída: Savci
velikost: 12 - 20 m délka těla
závaží: 20t - 40t
věk: 30 - 40 let
vzhled: bílá břicho, černý top
pohlavní dimorfismus: Ne
Typ výživaFotografie: Rybí jedlík (piscivor)
jídlo: Ryby, medúzy a chobotnice
pomazánka: celosvětově
habitat: Oceán
přirození nepřátelé: ne
pohlavní dospělost: o věku pěti let
páření: po celý rok
těhotenství: 11 - 12 měsíců
velikost vrhu: 1 mládě
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ano
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o keporkaků

  • Keporkak nebo Megaptera novaeangliae popisuje druh v říčních řekách.
  • Za své jméno vděčí své zvláštnosti ohýbat záda při sestupu a vytvářet hrbáč.
  • Dává přednost pobytu u pobřeží a nachází se ve všech oceánech světa. V závislosti na ročních obdobích se keporkaků při migracích pohybuje na několik tisíc kilometrů.
  • Zima tráví hlavně v subtropických a tropických mělkých mořích, v létě zůstává v polárních vodách.
  • V průběhu svých výletů jsou velryby keporkaků často spatřeny v zátokách a ústí řek.
  • V závislosti na pohlaví dosahuje velryba keporkaků délku těla dvanáct až dvacet metrů a hmotnost až třicet, zřídka dokonce až čtyřicet tun.
  • Pozoruhodné jsou silné postavy a podél hrdla se rozprostírají podélné drážky.
  • Keporkaků jsou většinou černé s bílým břichem. U starších zvířat se barnacles drží na kůži a na pórech zanechávají bílé skvrny, ale nepoškozují zvíře. Na kůži keporkaků často rostou také žluté rozsivky.
  • V jeho ústech je několik stovek rohových desek, tzv. Vousů, kterými filtruje jídlo z vody.
  • Keporkaky se živí krillem, malými krabi a rybami, medúzy a chobotnicemi.
  • Keporkaky jsou známé svými melodickými písněmi. Milostné písně mužů během páření se každoročně upravují tak, aby vytvářely nové stanzy. Zvuky keporkaků lze slyšet pod vodou na vzdálenost několika set kilometrů.
  • Keporkaky migrují do tropických vod kolem Havaje za účelem reprodukce.
  • Během období páření muži často zuřivě bojují a jizvy zůstávají viditelné na hřbetní kůži.
  • Samice rodí tele každé dva nebo tři roky po období těhotenství jedenáct až dvanáct měsíců, které už váží tunu a je téměř pět metrů dlouhé.
  • Tele zůstává rok v péči matky a během této doby je kojeno. Mnoho mladých zvířat se pak spojí do skupin až do devíti zvířat.
  • Průměrná délka života keporkaků je mezi třiceti a čtyřiceti lety.
  • Jediným nepřítelem keporkaků je člověk. Vzhledem k tomu, že lov je dnes přísně zakázán, zásoby se pomalu zotavují, nicméně velryba keporkaků je považována za ohrožený druh.