Ostatní

Medvěd hnědý - chtěl plakát


portrét

název: Medvěd hnědý
Latinské jméno: Ursus arctos
třída: Savci
velikost: do 2,6 m
závaží: 400 - 800 kg
věk: 20 - 30 let
vzhled: světle až tmavě hnědá srst
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Omnivore (omnivor)
jídlo: Mrkev, bobule, listy, ryby, trávy, hmyz, hlodavci
pomazánka: Severní Amerika, Eurasie
původní původ: Eurasie
Spánek-probouzení rytmus: aktivní den a noc
habitat: Listnaté a jehličnaté lesy
přirození nepřátelé: ne
pohlavní dospělost: mezi 4 a 6 lety
páření: Květen - červenec
těhotenství: 7 - 8 měsíců
velikost vrhu: 1 - 3 mláďata
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o medvěda hnědém

  • Medvěd hnědý nebo Ursus arctos popisuje druh uvnitř medvěda, který je rozdělen do několika poddruhů v závislosti na jeho distribuční oblasti. Ty se velmi liší velikostí a vzhledem.
  • Medvědi hnědí jsou domácí v severní a východní Evropě, Severní Americe, Asii a Eurasii. V západní Evropě a severní Africe medvěd hnědý zanikl po celá desetiletí.
  • Evropský medvěd hnědý je považován za nejmenší svého druhu, žije především v Alpách, v jehličnatých a listnatých lesích v horách a v tundře. Dosahuje délky trupu hlavy maximálně dvou metrů.
  • Odhaduje se, že dnes v Evropě stále žije 10 000 medvědů hnědých, většina z nich v Rumunsku, Rusku, Skandinávii, Rakousku, Španělsku, Itálii, Francii a Turecku.
  • S hmotností až 800 kilogramů jsou Grizzlys žijící v Severní Americe a medvědi Kodiak největšími představiteli svého druhu a zároveň největšími grabbery na zemi.
  • V závislosti na poddruhu a distribuční ploše se hnědí medvědi také velmi liší v barvě srsti. Ty se pohybují od světle až po tmavě hnědou až šedou a načervenalé tmavě blond.
  • Společným znakem všech hnědých medvědů je robustní postava, mohutná lebka, stěží viditelný zakulacený ocas a dlouhé a silné končetiny.
  • Medvědi hnědí kolonizují různá stanoviště a nacházejí se v otevřeném terénu a pobřežních oblastech i v lesích. Předpokladem je pouze dobré zásobování potravinami a vhodná místa pro udržení hibernace.
  • Během zimního hibernace, které může trvat až šest měsíců, spí medvěd hnědý s pomalejším pulsem a nespotřebovává jídlo ani vodu. V této době spotřebovává výhradně své tukové zásoby a nedává výkaly ani moč.
  • Během hibernace se kůže obnovuje na chodidlech, které hnědý medvěd tvrdí jako jediní běžci.
  • Jako všemocný, tento lupič, který žije osaměle nebo v mateřských rodinách, se živí hlavně rostlinným materiálem, hlemýždi, rybami a mršinou. Zřídka trhá hospodářská zvířata, jako jsou ovce, koně nebo dobytek. Občas hnědé medvědí kořisti.
  • Po celkově devíti měsících těhotenství rodí samice pouze dva až čtyři roky, několik chlapců, kteří stráví dva roky v péči své matky.
  • V závislosti na poddruhu je délka života medvěda hnědého mezi 20 a 30 lety.