Obecný

Bison - profil


portrét

název: Bison
Další jménaObrázek: Americký buvol
Latinské jméno: Bison
třída: Savci
velikost: 2,00 - 3,80 m délka těla
závaží: 500 - 900 kg
věk: 10 - 20 let
vzhled: tmavě hnědý kabát
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Herbivore (býložravec)
jídlo: Rostliny a trávy
pomazánka: Severní Amerika, Evropa
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: otevřené travní porosty, stepi
přirození nepřátelé: ne
pohlavní dospělost: mezi třemi a šesti lety
páření: ?
těhotenství: 9 měsíců
velikost vrhu: 1 mládě
společenské chování: Stádo zvíře
Od zániku: Zaniklý
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o bizonu

  • Bisons popisuje rod uvnitř divokého skotu, který je rozdělen do dvou typů v závislosti na distribuční oblasti. Americký bizon obývá velké části Severní Ameriky, zatímco evropský bizon pochází z Evropy.
  • Stáda bizonů kdysi rozhodujícím způsobem formovala prérijní krajinu Severní Ameriky. Odhaduje se, že do konce 17. století žilo na velké části kontinentu mezi Aljaškou a Mexikem šedesát milionů zvířat.
  • Jako hlavní živobytí sloužili domorodým Američanům. S příchodem evropských osadníků, kteří rozsáhle lovili bary, byly zásoby tak drasticky sníženy, že v devatenáctém století přežilo pouze asi tisíc.
  • Populace bizona se do jisté míry zotavila díky intenzivnímu chovu a ochraně. Většina stád je dnes přísně chráněna v mnoha národních parcích Severní Ameriky.
  • Podobný osud utrpěl bizon, který byl v Evropě až do začátku 20. století zcela vymýcen. Zvířata, která dnes žijí, pocházejí z bizonů chovaných v zoologických zařízeních. Důsledným vypouštěním malých stád v některých středoevropských zemích nyní opět žije malá populace ve volné přírodě.
  • V Severní Americe se stáda bizonů potulují po dlouhé vzdálenosti krajinou, když hledají nové pastviny nebo vodní díry v suchém období. V Evropě jsou tato zvířata relativně lokalizována, pokud najdou dostatek potravy na svěžích loukách.
  • Americký bizon může dosáhnout délky těla až 3,80 metrů a vážit asi 900 kilogramů. Díky tomu jsou největšími suchozemskými savci v Severní Americe. Jsou to vynikající plavci a dokáží i přes vysokou tělesnou hmotnost překonat padesát kilometrů za hodinu.
  • Stejně jako americký bizon, i mnohem menší moudrost prochází silným a vysokým a vytváří hřbet svalu hrbáčů na zádech, trojúhelníkovou lebku a krátké, dovnitř zahnuté rohy. Srst je tmavě hnědá a v zimě je mnohem hustší než v létě.
  • Zatímco krávy a mláďata spolu žijí ve stádech dvaceti až padesáti zvířat, po krajině se potulují mnozí býci jako samotáři. Na říji se na podzim připojují ke stádu a krávou.
  • Po těhotenství asi devět měsíců, to přináší jediné tele na světě. Aby porodila, často stáhne ze svého stáda v krátkém čase, některé krávy zůstanou během porodu uprostřed ostatních členů stáda.
  • Tele může jít samo o sobě dva dny po narození a zůstává v péči matky asi rok.
  • Vážné a hořké boje mezi býky jsou vzácné, obvykle je to ve střetech jen předvést. Většina podřízených policistů se rychle vzdává.
  • V divokém bizonu dosáhnete života asi dvaceti let, ale v zajetí může být dvakrát starší.