Ostatní

Bonobo - hledaný plakát


portrét

název: Bonobo
Další jména: Pygmy šimpanz
Latinské jméno: Pan paniscus
třída: Savci
velikost: asi 80 - 90 cm
závaží: 30 - 60 kg
věk: 25 - 35 let
vzhled: černá kůže, černé vlasy, červená barva úst
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Omnivore (omnivor)
jídlo: Ovoce, listy, semena, hmyz
pomazánka: Konžská demokratická republika
původní původ: Střední Afrika
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: Tropický deštný prales
přirození nepřátelé: /
pohlavní dospělost: o věku deseti let
páření: po celý rok
těhotenství: 220 - 250 dní
velikost vrhu: 1 mládě
Od zániku: Ano
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o bonobu

  • Bonobo je šimpanz a patří k velkým lidoopům.
  • Šimpanz odlišuje bonobo, které je také známé jako „miniaturní šimpanz“, především svým postavením a mírovým společenským chováním.
  • Název šimpanz trpaslík je zavádějící, protože bonobo není menší, ale pouze štíhlejší než šimpanz.
  • Bonobos jsou považovány za poslední objevený druh lidoopů, protože byli známí pouze asi padesát let.
  • Bonobos pocházejí ze středních a jižních oblastí Demokratické republiky Kongo, kde obývají hlavně bažiny a tropické deštné pralesy.
  • Jeho jméno, které postupně získalo přijetí kvůli klamavému jménu miniaturního šimpanza, pochází z města Bolobo, které se nachází uprostřed země.
  • Bonobo dosahuje délky těla maximálně 95 centimetrů a hmotnosti až 60 kilogramů, přičemž samci jsou stavěni o něco větší a silnější než samice.
  • Malá a kulatá hlava vykazuje mírně vystupující dolní čelist. V černé tváři, zejména mírně načervenalá ústa, je nápadná. Typické pro bonobo je jeho růst ve středních rozdělovacích černých vlasech. Na rozdíl od šimpanzů mají bonobové černou tvář.
  • Tyto opice jsou ve srovnání s šimpanzy výrazně štíhlejší a mají mnohem delší končetiny.
  • Jako opice jsou bezkartáčové a pohybují se po dvounožích.
  • Bonobos jsou každodenní všežravci, kteří se živí většinou listů a plodů, květů, pupenů a semen, hmyzu, zejména mravenců a termitů a měkkýšů.
  • Zůstávají na stromech i na zemi a hledají jídlo. Jejich hnízda, ve kterých se stahují v noci a občas během dne, je obvykle staví na stromech.
  • Bonobos žijí společně ve skupinových asociacích s převahou žen. Na rozdíl od šimpanzů je soužití bonobů velmi mírumilovné.
  • Bonobos sexuálně zraje asi za osm až deset let. Samice má nápadně červený a výrazný otok genitálu, když je připravena k páření.
  • Po období těhotenství asi 250 dnů se rodí pouze jedno mládě, které přetrvává v péči matky po dobu čtyř let, než je připraveno se znovu párovat až po pěti letech.
  • Ve volné přírodě Bonobos dosahuje věku až 35 let, ale může být v zajetí nad padesáti lety.