Informace

Modrá velryba - hledaný plakát


portrét

název: Modrá velryba
Latinské jméno: Balaenoptera musculus
třída: Savci
velikost: 20-30m
závaží: až 200 tun
věk: 40 - 90 let
vzhled: modrošedá kůže, 50 cm silná vrstva slaniny (tuk)
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: převážně plankton (planktivor)
jídlo: Plankton, krill, ryba
pomazánka: celosvětově
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: Oceán
přirození nepřátelé: /
pohlavní dospělost: o věku sedmi let
páření: Červenec - srpen
těhotenství: 11 měsíců
velikost vrhu: 1 mládě
společenské chování: Osamělé nebo rodinné sdružení
Od zániku: Ano
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o modré velrybě

  • Modrá velryba patří do řádu balinejských velryb a je považována se svou 30 metrů tělesnou délkou a průměrnou hmotností dvě stě tun za nejtěžší a největší, ne-li nejdelší zvíře, které kdy žilo na Zemi.
  • Modré velryby kolonizují všechny oceány podél Atlantiku, Pacifiku a Indického oceánu, v závislosti na ročním období. Blue Whales stěží zůstane blízko pobřeží.
  • V zimě se většinou vyskytují v subtropických vodách, kde se rozmnožují. V létě se však pohybují v polárních oblastech, kde hledají jídlo.
  • Jako velryba balvany nemá modrá velryba žádné zuby, ale obrovské rohy, které slouží k filtrování jejího jídla z vody.
  • Modré velryby jedí každý den několik tun jídla. Jedná se hlavně o krill, plankton a malé ryby.
  • Modré velryby musí dýchat na vodní hladinu každé dvě až tři minuty. Bez vzduchu se však můžete dostat maximálně dvacet minut. Obvykle se pohybují v hloubkách až 150 metrů.
  • Na hladině vody modrá velryba dýchá skrz její vyfukovací otvor a vydává obrovskou fontánu, která může být až devět metrů vysoká.
  • Modré velryby zřídka žijí ve skupinách, ale obecně jsou osamělé. V malých komunitách, které nejsou sociálními strukturami, se často spojují pouze matky s jejich telatami.
  • Po páření a období těhotenství jedenáct měsíců porodí samice mládě, které už váží přes dvě tuny. Zůstává v péči své matky několik měsíců, než je odstaven na cestě do krmení, a pak se tam samostatně hledá.
  • Přes obrovský objem těla může modrá velryba pokrýt až padesát kilometrů za hodinu. Tito gigantičtí mořští savci normálně plavou rychleji než dvacet kilometrů za hodinu.
  • Modrá velryba je dnes na seznamu ohrožených druhů a od 60. let, kdy populace klesla na asi tři tisíce, ji nelze chytit. Odhaduje se, že dnes žije na celém světě deset až dvacet tisíc kopií.
  • Znovu a znovu se na kanadských pobřežích objevovaly mrtvé modré velryby. Tato zvířata jsou obvykle chycena při hledání potravy v důsledku náhlých změn ledu a zadušení.