Volitelný

Včelí jedlík - hledaný plakát


portrét

název: Včelí jedlík
Další jména: /
Latinské jméno: Merops apiaster
třída: Ptáci
velikost: 24 - 30 cm
závaží: 50 - 60 g
věk: 10 let
vzhled: barevné peří (tyrkysová, žlutá, červenohnědá)
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Insectivore (insectivore)
jídlo: Včely, vosy, čmeláci, motýli, brouci a vážky
pomazánka: Jižní a jihovýchodní Evropa, jihozápadní Asie
původní původ: ?
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: Otevřená krajina se stromy a keři
přirození nepřátelé: Draví ptáci, liška, martens
pohlavní dospělost: od druhého roku života
páření: Květen - červenec
páření: 20 - 22 dní
velikost spojky: 5 - 8 vajec
společenské chování: Roj zvířete
Od zániku: Ano
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o včelí jedlík

  • Včelí jedlík nebo Merops apiaster popisuje druh domácí v Evropě v Rackenvögelu, který je nezaměnitelný jejich nápadně barevným peřím.
  • Včelí jedlík má tmavě červenou lebku, mnohem lehčí čelo a jasně žlutý krk a bradu. V ostrém kontrastu jsou zeleno-modré břicho, linie černého oka a špičatý zobák a křídla s černým rámem. Na zádech je zlaté místo, peří na ocasu a křídla se při vystavení slunečnímu světlu lesknou nazelenalé nebo nahnědlé.
  • Samice a muži se od sebe liší pouze svou velikostí. Samice jsou vysoké asi 28 palců, samci jsou o něco menší a mnohem lehčí.
  • Jako stěhovavý pták tráví včelí jedlík zimní měsíce v Africe a na jaře se vrací do svých evropských chovných oblastí.
  • Nachází se především v teplých oblastech jižní a jihovýchodní Evropy, ale také v západní Asii. Dnes je také častější v Německu a Rakousku.
  • Žije v otevřené nebo alespoň částečně otevřené krajině s řídkým růstem stromů a rostlin, což nabízí ideální podmínky pro lovecké lety.
  • Obzvláště rád sedí na mrtvých větvích, které mu slouží jako čekárna.
  • Během období rozmnožování zůstává na strmých svazích u vody.
  • Bee-eater je vysoce specializovaný lovec, jehož zdroje potravy létají hmyz, jako jsou včely, vosy, čmeláci, motýli, brouci a vážky.
  • Tře jedovatou kořist, jako jsou vosy, na větvi nebo kameni, dokud se jed nevytlačí z břicha.
  • Včelí jedlíci jsou velmi společenští ptáci, kteří často sedí spolu na větvích a chovají se ve velkých koloniích.
  • V hlinitých zdech včelakář vykopává chovnou jeskyni, která je až osmdesát centimetrů hluboká a jen několik centimetrů úzká.
  • Po námluvách v dubnu a květnu a následném páření položí samice v dutině plodu až šest a méně často také sedm vajec. Po třech týdnech se líhnou mladí ptáci, kterým rodiče po dobu čtyř týdnů dostávají potravu. Poté je lákají rodiče z chovné jeskyně.
  • Mnoho včelařů a jejich spojek padají za oběti na marteny, potkany, lasičky, divočáky nebo lišky nebo jsou zajaty sparrowhawky, jestřábi nebo jinými většími ptáky.
  • Populace v posledních desetiletích trvale klesají, protože hnízdní příležitosti včelařů jsou ničeny městským rozvojem a těžbou štěrku.
  • Délka života včelka je asi deset let.