V detailu

Šiška borovice - Chtěl plakát


portrét

název: Pine kuna
Další jména: Edelmardere
Latinské jméno: Martes martes
třída: Savci
velikost: 40 - 50 cm
závaží: 1 - 1,7 kg
věk: 6 - 15 let
vzhled: červenohnědá nebo tmavě hnědá srst
pohlavní dimorfismus: mírně výrazný
Typ výživa: Omnivore (omnivor)
jídlo: Obojživelníci, bobule, hmyz, hlodavci, ořechy, ptáci, měkkýši
pomazánka: Evropa, Malá Asie
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: noční
habitat: Listnatý les, smíšený les
přirození nepřátelé: Liška červená, orel zlatý
pohlavní dospělost: s druhým rokem života
páření: ?
těhotenství: ?
velikost vrhu: 2 - 4 mláďata
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o borovice

  • Borovice nebo Martes Martes popisuje malého masožravce zařazeného mezi skutečné marteny, který se nachází jako obyvatel lesa v Evropě a mnoha západních zemích Asie.
  • Žije výhradně v původní přírodě a na rozdíl od svého blízkého příbuzného, ​​kamenné kobyly, nezůstává blízko člověka. Jen občas borovicová kuna napadne velké parky.
  • Borovice má tmavě červenohnědý kabát s nažloutlým velkým místem na hrdle a tmavý nos na rozdíl od kamenné kobyly.
  • Stejně jako většina druhů kobyly je i borovice dlouhá a štíhlá s krátkými končetinami a huňatým dlouhým ocasem.
  • Ačkoli je o něco větší než kamenná kuna, jeho tělesná hmotnost je ve srovnání s tím nižší. Ženské borovice jsou o něco menší a lehčí než samci.
  • Zimní srst borovice je měkká, hustá a hedvábná, letní srst je mnohem drsnější a kratší.
  • Borovice je vynikající horolezec, který loví ve vysokých stromech a manévrech z větve na větev.
  • Její stravu tvoří hlavně veverky, ptáci a jejich měkkýši, myši, hraboši, hmyz, obojživelníci a hlemýždi. V závislosti na ročním období jsou ořechy, bobule a ovoce také důležitým zdrojem potravy.
  • Za několik sekund zabije svou kořist cíleným kousnutím do krku.
  • Žije jako všechny osamělé Martiny a vykazuje výrazné teritoriální chování. Jeho lovecký areál je označen výkaly, močí a sekrecí žlázy umístěné v anální oblasti.
  • Noční lupič odejde během dne do úkrytu v jeskyních stromů.
  • Po páření v letních měsících dochází ke klidu, to znamená, že oplodněné vajíčko hnízdí v děloze, ale vyvíjí se až po zimě.
  • Proto mláďata přicházejí až na jaře následujícího roku, obvykle v dubnu na svět. Vyvíjí se velmi rychle a jsou nezávislé ve věku tří měsíců. Celý první rok života však tráví v blízkosti své matky.
  • Délka života stromové kobyly je maximálně patnáct let.