Ostatní

Asijský slon - hledaný plakát


portrét

názevFotografie: Asijský slon
Další jména: /
Latinské jméno: Elephas maximus
třída: Savci
velikost: 2 - 3,5 m
závaží: 2,7 - 4 tuny
věk: 50 - 80 let
vzhled: šedá kůže, malé uši
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Herbivore (býložravec)
jídlo: Listy, kůra stromů, trávy, kořeny
pomazánka: Jihovýchodní Asie, indický subkontinent
původní původ: Asie
Spánek-probouzení rytmus: soumrak a noční
habitat: Tropický deštný prales, travní krajina
přirození nepřátelé: dospělí sloni bez přirozených nepřátel
pohlavní dospělost: kolem deseti let
páření: po celý rok
těhotenství: 21 měsíců
velikost vrhu: 1 mládě
společenské chování: Stádo zvíře
Od zániku: vážně ohroženo
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o asijském slonu

  • Asijský slon nebo Elephas maximus popisuje druh slona, ​​který zahrnuje čtyři poddruhy.
  • On je často odkazoval se na jako indický slon, ale toto jméno popisuje jen poddruh. Kromě indického slona jsou představiteli tohoto druhu slon Sumatran, slon Srí Lanka a slon borneo.
  • V závislosti na poddruhu je asijský slon původem z Indie, Číny, Srí Lanky, Nepálu, Bhútánu a Bangladéše, Thajska, Myanmaru, Vietnamu, Kambodže, Laosu, Malajsie a Indonésie. V mnoha asijských zemích již zanikl.
  • Obývá tropické deštné pralesy a otevřené travní porosty. Vzhledem k tomu, že ho lidé stále více vysídlují, dnes se téměř nachází pouze v hustých lesích.
  • Asijský slon je díky svým uším dobře odlišitelný od svého afrického příbuzného. Je také o něco menší než slon africký s výškou ramen tři metry.
  • Krávy váží asi 2,7 tun, býci někdy mohou na váhu přinést čtyři tuny.
  • Na rozdíl od slona afrického mají v asijském slonu pouze býci kly.
  • Asijský slon je soumrak a noční a při nočních nájezdech musí jíst asi 150 kilogramů jídla.
  • Živí se stromovými kůry, větvičkami, listy a trávami.
  • Krávy a jejich koťata tvoří hejna vedená olověnou krávou, nejstarší samicí, a zahrnují maximálně třicet jedinců.
  • Policajti se připojují ke stádům, aby se spojili se ženami. Soutěžící býci se obvykle chovají pokojně.
  • Po období březosti asi 21 měsíců kráva porodí telecí tele, které je kojeno až do druhého roku života, i když začíná brát pevné jídlo již ve věku šesti měsíců.
  • Délka života divokých slonů v Asii je asi šedesát až sedmdesát let. V zajetí mohou mít dokonce více než osmdesát let.
  • Protože mnoho asijských slonů žije ve své domovině v péči o člověka, existovala směs jednotlivých poddruhů.