Informace

Mravenečník - Hledaný plakát


portrét

název: Mravenečník
Latinské jméno: Vermilingua
třída: Savci
velikost: 80 - 120 cm
závaží: 30 - 50 kg
věk: 10 - 20 let
vzhled: černá, bílá a hnědá
pohlavní dimorfismus: Ne
Typ výživa: Insectivore (insectivore)
jídlo: Mravenci, termiti
pomazánka: Střední Amerika, Jižní Amerika
původní původ: Jižní Amerika
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: Mokřady, savany, mokřiny, les
přirození nepřátelé: Jaguar, cougar
pohlavní dospělost: o věku čtyř let
páření: Září - říjen
období těhotenství: 120 - 190 dní
velikost vrhu: 1 mládě
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o mravenečníku

  • Mravenečník může být spojen s Nebengelenktieren a Zahnarmmen současně do dvou různých skupin. Jako boční běžci mají mravenečníci další kloubní procesy na hrudní a bederní páteři, a proto úzce souvisí s lenochody.
  • Mravenečníci jsou domácí ve Střední a Jižní Americe, kde se nacházejí v lesích, savanách, zemědělských oblastech a mokřadech, v závislosti na druhu. Raději zůstanou u vody.
  • V rodině mravenečníků existují čtyři různé druhy, které sdílejí charakteristickou postavu, silné drápy a husté a dlouhé kožešinové šaty.
  • S délkou těla až 120 centimetrů, tělesnou hmotností až padesát kilogramů a délkou ocasu asi sedmdesát centimetrů je Velký mravenečník největším členem tohoto rodu. Medvěd trpaslík je však jen jednou nohou. Kromě toho rodina stále zahrnuje severní a jižní Tamandu.
  • Ve Velkém mravenečníku jsou nápadné výrazné černé znaky převážně šedavě hnědé a bílé srsti, výrazný, až čtyřicet centimetrů dlouhý a úzký čenich a relativně malá hlava.
  • Mravenečníci jsou obvykle o něco větší a těžší než jejich mužské protějšky.
  • Mravenečníci se živí, jak napovídá jejich název, hlavně mravenci a termity, jejichž hnízda vystopují svou extrémně vůní citlivou na zápach. Její kořist ji vezme dlouhým jazykem.
  • Jsou to samotáři, kteří jsou velmi teritoriální a loví jídlo ve své oblasti, když cestují na velké vzdálenosti. Jsou každodenní a v noci odcházejí do svých úkrytů v křoví nebo dutinách stromů.
  • Obří mravenečník žije výhradně jako obyvatel žijící ve dně, menší druhy jsou dobrými horolezci a jsou hlavně na stromech.
  • Budovy mravenčí kolonie je nikdy úplně nezničí, takže se mohou po útoku zotavit. Pro kopání v hnízdě používají mravenečníci své výrazné drápy, které sedí u předních a zadních nohou na konci pěti prstů.
  • Ostré drápy také slouží mravencům jako obrana proti predátorům, kterými mohou být pumy nebo jaguáři a draví ptáci, v závislosti na druhu. Největší hrozba pro tato zvířata však přichází od lidí, kteří je honí za svou srst.
  • Když hrozí, mravenečníci zvednou zadní nohy a brání se svými drápy ostrými jako břitva.
  • V oblastech obydlených lidmi vydávají mravenečníci v noci nocení a odpočinek během dne ve svých úkrytech. Kvůli noční činnosti se však mnoho zvířat stává obětí silničního provozu.
  • Muži a ženy se setkávají pouze v období páření. Po období těhotenství asi 200 dnů porodí samice mláďata, která žije po zádech matky první půl roku. Zůstává v jejich péči téměř dva roky a pohlavně dospěje ve věku asi čtyř let.