Obecný

Páv motýl - Chtěl plakát


portrét

název: Páv motýl
Latinské jméno: Aglais io
třída: Hmyz
velikost: asi 5 cm rozpětí křídel
závaží: ?
věk: maximálně šest měsíců
vzhled: hnědá-červená až oranžová základní barva
pohlavní dimorfismus: Ne
Typ výživa: Rostlinní savci
jídlo: Květinový nektar, včelí pyl
pomazánka: Evropa a Asie
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: Parky a lesy s kopřivy
přirození nepřátelé: /
pohlavní dospělost: s vylíhnutím na plně vyvinutý motýl
páření: dvakrát ročně (červenec a září)
kladení vajíček: 50 - 150 vajec
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o paví motýla

  • Páv motýl nebo Aglais io popisuje druh motýla, který se počítá mezi ušlechtilé kožešiny.
  • Je rozšířený téměř v celé Evropě i v Asii, kde obývá různá stanoviště. Na jaře je tento výrazný motýl pozorován na lesních mýtinách a na loukách různých výšek, v parcích a zahradách.
  • Páv motýl je nezaměnitelný díky svým poutavým křídlům.
  • Křídla se objevují v hnědočervené základní barvě s kresbou v žluté, černé a modré.
  • Oči, které jsou umístěny na každém křídle a dávají můře jeho jméno, slouží k odrazení potenciálních predátorů.
  • Přesto mnoho páví oči padají za kořist různým ptákům a hmyzožravcům.
  • Na nenápadných tmavých přerušovaných křídlech je paví motýl dobře maskovaný v klidové poloze.
  • Rozpětí křídla je pět nebo šest centimetrů.
  • Po vylíhnutí jsou přibližně čtyři centimetry dlouhé housenky zpočátku zelené barvy, než přijmou černé zbarvení s bílými tečkami.
  • Celé její tělo je plné trnitých masitých procesů.
  • Housenky žijí ve velkých komunitách na svých pícních rostlinách, kopřivy, které se třpytí hedvábnými nitěmi.
  • Pouze pro štěňata se stávají samotáři a sami hledají vhodné místo.
  • S posledním párem nohou se visí jako panenky svisle z rostlin.
  • Na rozdíl od mnoha jiných druhů motýlů se nejedná o housenky pavího oka, ale o dospělé můry.
  • Zatímco housenky se živí výhradně kopřivy, motýly se živí nektarem a pylem různých rostlin, včetně podbělu, jetele, bodláku, vrby a asteru, chmele, tagetů nebo šeříku. Na podzim patří mezi jejich potravinové zdroje také plody a ovoce.
  • Pozdě vyvinuté můry, které patří do druhé generace, musí brzy po vylíhnutí vyhledat jeskyni, kanál nebo kmen stromu v zimě.
  • Mnoho pávích očí přezimuje v lidských obydlích, kde nacházejí úkryt v garážích, suterénech nebo v podkroví.
  • Délka života dospělého můry je asi šest měsíců.