Informace

Vodní prase - hledaný plakát


portrét

název: Vodní prase
Další jména: Capybara
Latinské jméno: Hydrochoerus hydrochaeris
třída: Savci
velikost: 1 - 1,3 m
závaží: 50 - 65 kg
věk: 6 - 10 let
vzhled: hnědošedý kabát
pohlavní dimorfismus: Ne
Typ výživa: Herbivore (býložravec)
jídlo: Vodní rostliny, kořeny, trávy
pomazánka: Jižní Amerika
původní původ: Jižní Amerika
Spánek-probouzení rytmus: soumrak aktivní
habitat: u vody
přirození nepřátelé: Caiman, jaguar, hadi, draví ptáci
pohlavní dospělost: vyskytuje se během druhého roku života
páření: možné po celý rok
těhotenství: 110 - 150 dní
velikost vrhu: 1 - 8 štěňat
společenské chování: Stádo / osamělé zvíře
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o kapybaru

  • Cappyara, Hydrochoerus hydrochaeris nebo Capybara, popisuje největšího zástupce hlodavců na světě, který úzce souvisí s morčaty.
  • To je pouze domácí v Jižní Americe, kde se nachází od Argentiny po Panamu.
  • Capybara kolonizuje různá stanoviště a nachází se v mokřadech a mokřadech, v deštných pralesech, savanách a volných lesích.
  • Vzhledem k tomu, že vodní prasátko žije semiaquaticky, zůstává vždy v těsné blízkosti vod.
  • Tento savec, známý také jako obrovský tábor, dosahuje délky hlavy až do 130 centimetrů a váží až 65 kilogramů, přičemž ženy jsou větší a těžší než samci.
  • Jméno vodní prase vděčí tomuto hlodavci jeho hustou a kulatou postavu, která připomíná dravost prasete.
  • Tělo kance je pokryto řídkou a štětinavě červenohnědou až nažloutlou hnědou srstí.
  • Vodní prase má dlouhé nohy a kulatou lebku s mírně vyčnívajícíma očima a malými kulatými ušima.
  • Je dokonale přizpůsoben semiaquatickému způsobu života s webbedovými prsty.
  • Capybary jsou aktivní za soumraku a žijí ve stádech, která mohou obsahovat až třicet zvířat a sestávají z jediného samce, několika samic a mladých zvířat.
  • Muži, kteří nezaložili rodinné sdružení, žijí jako samotáři.
  • Mužští kamarádi s několika ženami svého harému. Během této doby se na čenichu vytvoří vůně, která vyzařuje pižmový zápach.
  • Po období těhotenství 4 až 5 měsíců porodí samice několik mladých zvířat, která jsou plně vyvinutá a doprovázejí matku již několik hodin po narození. Nejpozději ve věku čtyř měsíců jsou odstaveni a vyloučeni.
  • Vodní vepř se živí hlavně vodními rostlinami, kořeny stromů a bylinkami, ale neznepokojuje zemědělské produkty, jako je rýže, melouny nebo cukrová třtina.
  • Na pobřeží capybarové nacházejí chráněná a dobře skrytá místa, kam se během dne mohou ustoupit.
  • Mnoho capybarů padne za oběti na caimany a jaguary, ale lidé je také intenzivně loví jako dodavatel masa.
  • Pokud se capybarové cítí ohroženi, vždy prchají do vody.
  • Délka života kance je asi deset let.